Serie A 2017-18 Preview (1)

serie-a-flag-cover-image

DOOR ONZE REDACTEUR EN SERIE A-KENNER KRIS VAN DER AAR

Morgenavond openen Cagliari en recordkampioen Juventus in Turijn het nieuwe Italiaanse voetbalseizoen. In deze tweedelige vooruitblik worden alle twintig ploegen kort belicht, en wordt er ingeschat welke teams om welke plaatsen gaan strijden. Vandaag in deel een: het rechterrijtje, met speciale aandacht voor de promovendi en de degradatiestrijd.

BENEVENTO – Stadio Ciro Vigorito (12.847) – Trainer: Marco Baroni – Vorig seizoen: 5e in Serie B, gepromoveerd na play-offs – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 20e – Weetje: na Napoli, Salernitana en Avellino is Benevento pas de vierde ploeg in de Serie A-historie uit de zuidelijke regio Campania. Tevens spelen er – met ook Napoli – dit jaar voor het eerst sinds 1987-88 twee teams uit deze regio tegen elkaar: destijds Napoli en Avellino. benevento_calcio_logo

De traditionele heksenstad Benevento – vanwege de mythische vereringen onder bomen van Isis, ten tijde van de Lombardische overheersing – was afgelopen zomer in rep en roer; de plaatselijke voetbaltrots plaatste zich na een sterke eindfase in de competitie, waarin onder meer titelkandidaat Frosinone werd verslagen, voor de play-offs. Alleen dat al was reeds een unicum voor de roodgelen, die in hun zeer bescheiden historie enkel op het derde niveau of lager hadden gespeeld! In de eerste ronde van het seizoenstoetje werd met Spezia (2-1) afgerekend, in de halve finale ging nummer vier Perugia over twee duels eraan (1-0, 1-1). In de finale werd vervolgens na een 0-0 in het Sandro Cabassi van Carpi en een 1-0-zege in eigen huis ook winnend afgesloten! Tweemaal promoveren op rij naar de Serie A; Novara in 2012 en SPAL (eveneens) vorig seizoen toonden al aan dat dit sprookje niet onmogelijk is. Echter, gezien de achtergrond van Gli Stregoni – de heksen – valt dit met recht een nieuw voetbalwonder te noemen.

Of het mirakel met handhaving op het allerhoogste niveau een vervolg krijgt, is echter maar zeer de vraag. Waar andere promovendi zich uitgebreid en gericht versterkten, bleven de zuiderlingen van voorzitter Orneste Vigorito – naar wiens overleden broer het stadion is vernoemd – in dat opzicht een beetje achter. Dit ondanks het aantrekken van de talentvolle Danilo Cataldi en Marco D’Alessandro van respectievelijk Lazio en Atalanta, en het binnenhalen van verdediger Andrea Costa (Empoli) en doelman Alberto Brignoli (Sampdoria). Vanwege de beperkte financiële middelen en een groot gebrek aan Serie A-ervaring binnen de selectie en bij trainer Baroni – slechgeorge-puscas-benevento-carpits vier duels bij Siena in 2009 – lijken zelfs de toverkunsten van de heksen van Benevento niet voldoende voor handhaving.

Uitgelicht: George Puscas (21) 

Hij was de maker van de cruciale treffer tegen Carpi, en waarschijnlijk gaat hij ook komend seizoen een belangrijke rol spelen. De jonge aanvaller van Roemeense afkomst wordt voor het tweede seizoen op rij gehuurd van Internazionale, waar hij zijn officiële debuut drie seizoenen geleden al maakte. Hij is tactisch slim, heeft een neusje voor de goal, evenals veel spelinzicht, en kan eventueel ook op de flank uit de voeten. Naast de Roemeeen staat ook nummer 9 Fabio Ceravolo, vorig seizoen clubtopscorer met 20 goals in 39 duels, garant voor doelpunten.

CROTONE – Stadio Ezio Scida (16.640) – Trainer: Davide Nicola – Vorig seizoen: 17e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 19e – Weetje: slechts twee spelers van de Calabriërs zijn geboren voor 1990; doelman Alex Cordaz (34) en de van Chievo overgenomen middenvelder Mariano Izco (34). fc_crotone_logo

Op miraculeuze wijze wist Crotone vorig seizoen het succes van de promotie een nieuwe dimensie te geven: het speelde zich na een serie van twintig punten uit negen duels op de allerlaatste speeldag dankzij een 3-1-zege op nummer vijf Lazio veilig. En dat terwijl Gli Squali – de haaien – het gehele seizoen onder de streep stonden, en halverwege april nog tegen een achterstand van vijf punten op nummer zeventien Empoli aankeken.

De huidige realiteit is echter minder rooskleurig: hoewel succestrainer Davide Nicola is gebleven, lijkt het voor de ploeg uit Calabrië (wederom) een hels karwei te worden om in de Serie A te blijven. De gehuurde clubtopscorer Diego Falcinelli vertrok weer naar eigenaar Sassuolo, en het is maar de vraag of hij met het terughalen van Ante Budimir – die er in de Serie B nog zestien inschoot, maar bij Sampdoria in tien duels droog bleef staan – goed is vervangen. Datzelfde geldt eigenlijk voor die andere revelatie van afgelopen jaar, verdediger Gian Marco Ferrari, die bijna alle minuten vol maakte en zelfs opgeroepen werd voor het Italiaanse nationale team. Hij werd eveneens gehuurd van Sassuolo, en voor hem in de plaats is de Albanese Arlind Ajeti, eerder al voor Frosinone actief op het hoogste niveau, opgepikt bij Torino in een huurdeal met optie tot koop. Verder verlieten ook Alejandro Rosi (Genoa), Leonardo Capezzi (Sampdoria) en Lorenzo Crisetig (Bologna), die allen hun fair share hadden in het succes, het Zuid-Italiaanse huurlingenlegioen. Een opsteker was daarentegen het opnieuw kunnen huren van de offensieve Marcello Trotta (Sassuolo).

Een ander mogelijk probleem voor de ploeg van Nicola vormt de enorme, haast on-Italiaanse jeugdigheid van de selectie, zoals reeds geïllustreerd door het weetje. Dat de roodblauwen zich richten op de toekomst werd onderstreept met het aantrekken van de supertalenten Giovanni Crociata (Milan) en Rolando Mandragora (Juventus), beiden twintig jaar en op het middenveld actief. Om toch maar wat leeftijd aan de spelersgroep toe te voegen werd Mariano Izco (34), wiens contract bij Chievo niet werd verlengd, transfervrij opgepikt. Normaal gesproken wordt het voor Crotone een onmogelijke opdracht wéér drie teams onder zich te laten, maar als er één team tot verrassingen in staat is…

S.P.A.L. – Stadio Paolo Mazza (12.843) – Trainer: Leonardo Semplici – Vorig seizoen: kampioen Serie B – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 18e – Weetje: SPAL wist niet alleen tweemaal op rij te promoveren, maar werd ook nog eens twee keer op rij kampioen. Een unieke prestatie! spal

Bentornato! Na liefst negenveertig jaar afwezigheid is de Società Polisportiva Ars et Labor uit het prachtige Ferrara weer terug op het hoogste niveau; in 1968 degradeerde de ploeg die Fabio Capello toen net verlaten had, dankzij een veertiende plek uit de hoogste afdeling, om er afgelopen mei via een glansrijke titel, voor Frosinone en Hellas, weer in terug te keren. Succestrainer Semplici, die met de witblauwen ook al de Supercoppa van de Lega Pro mocht vieren, is gebleven om verder te bouwen aan zijn project, dat voor hem nog lang niet geslaagd is. De nodige bouwstenen werden deze zomer dan ook opgehaald, te beginnen bij de steunpilaar van ieder elftal: de doelman. Voor het tweede seizoen op rij werd de zeer talentvolle Alex Meret (20) gehuurd van Udinese, en als back-up voor hem werd er met Torino een huurdeal gesloten over de Senegalees Alfred Gomis. Wat betreft de defensie deed SPAL er goed aan twee heren met voldoende Serie A-ervaring binnen te hengelen, te weten de Griek Marios Oikonomou (van Bologna, huur) en de Braziliaan Felipe (33, Udinese). Daarnaast sloegen Gli Spallini ook voor de middelste linie raken slagen op de markt met het aantrekken van Federico Viviani van concurrent Hellas, en de jonge talenten Luca Rizzo en Alberto Grassi van respectievelijk Bologna en Napoli. Met name Grassi liet vorig seizoen bij Atalanta al zien flink wat in huis te hebben.

Tevens valt op dat er vrijwel geen dragende krachten uit het succesteam van vorig jaar Ferrara hebben verlaten, op de – inmiddels opgevangen – verdediger Nicolas Giani en middenvelder Mariano Arini na. In de aanval vertrouwt men op de spitsen van afgelopen seizoen: Mirko Antenucci (33) en de nog meer ervaren Sergio Floccari, die in de winterstop overkwam van Bologna nadat zijn rol daar was uitgespeeld, waren samen goed voor liefst vijfentwintig competitietreffers. De bij Milan opgeleide Alberto Paloschi (27), verworden tot een ware clubhopper, werd van Atalanta overgenomen in een huurdeal met verplichting tot koop. Vermoedelijk gaat hij in het manuel-lazzari4-4-2-systeem van Semplici samen met Floccari het aanvalduo vormen. Dankzij de vele gerichte versterkingen valt zeker te verwachten dat SPAL een paar teams onder zich kan houden, maar het zal er ongetwijfeld zeer om spannen of degradatie kan worden vermeden.

Uitgelicht: Manuel Lazzari (23)

Liefst negenendertig competitieduels speelde hij afgelopen seizoen, meer dan al zijn teamgenoten. Deze rechtermiddenvelder, die ook prima als rechtervleugelverdediger in een 3-5-2 uit de voeten zou kunnen, speelt al sinds 2013 voor SPAL, en is een belangrijke spil in het elftal. De kleine Lazzari (1.74) is dynamisch en beschikt over een geweldig loopvermogen. Hij zou weleens één van de spelers kunnen zijn die voor de ploeg uit Ferrara aankomend seizoen het verschil kan maken; een man om op te letten dus.

BOLOGNA – Stadio Renato Dall’Ara (36.462) – Trainer: Roberto Donadoni – Vorig seizoen: 15e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 17e – Weetje: niet alleen in Palermo rollen regelmatig koppen van trainers. Donadoni, die sinds oktober 2015 de scepter zwaait, heeft nu al meer dagen volgemaakt in Emilia-Romagna dan zijn drie voorgangers als oefenmeester (Ballardini, D. Lopez en Delio Rossi) bij elkaar. bologna

De septembermaand is nog niet aangebroken, en nu rommelt het alweer onder de Torre di Maratone, zoals het dat eigenlijk ieder seizoen wel doet. Afgelopen seizoen kenden de roodblauwen een werkelijk dramatische tweede seizoenshelft, met de nederlagen op eigen veld tegen Napoli (1-7) en Milan (0-1 tegen negen man) als dieptepunten. Met betrekking tot lijfsbehoud kon de ploeg nog net lang genoeg teren op een niet onaardige reeks in de eerste paar speelrondes. Één van de smaakmakers en dragende krachten van die periode, de Zwitser Blerim Dzemaili, vertrok eind vorig seizoen al uit Bologna, naar Montreal Impact. Ook de niet onbelangrijke middenvelder Federico Viviani (Verona) verliet het Bolognese schip, dat langzaam, maar heel zeker op zinken staat. Op de transfermarkt geen enkele daadkracht getoond; de fans moesten het doen met oude afdankertjes van subtoppers, zoals Andrea Poli en Rodrigo Palacio van respectievelijk Milan en Inter. De opties in de huurdeals van verdediger Filip Helander (Verona) en middenvelder Saphir Taider (Inter) werden gelicht, maar de voor de reden tast men in La Dotta in het duister: de twee maakten afgelopen jaar met hun prestaties een allerminst stabiele of zekere indruk.

Oftewel: het is crisis. Chaos. De Canadese voorzitter Joey Saputo werd weer eens uitgebreid verfoeterd door de tifosi, want hij ontslaat te veel trainers en hij investeert te weinig. En het voorgaande geeft de fans daarin meer dan gelijk. Als de recente bekeruitschakeling – een beschamende 0-3-nederlaag op eigen veld tegen tweedeklasser Cittadella – een voorteken is voor komende duels, wordt het zonder enige twijfel een loodzwaar seizoen voor I Rossoblu. Aan voormalig bondscoach Donadoni de taak om met zijn beperkte middelen het Bolognese schip (het liefst zo snel mogelijk) de veilige haven in te loodsen. Niets meer mag gezien de selectie van de hevig bekritiseerde oefenmeester worden verwacht. Wellicht doet de trainer er goed aan af te stappen van zijn vrij aanvallende 4-3-3-systeem, en over te stappen op een wat meer verdedigende en behoudende tactiek. Voor aanvaller Mattia Destro (26, voormalig Milan en Roma), wordt aankomend seizoen een leidende rol verwacht; het is voor hem wellicht al één van zijn laatste goede kansen om zijn naam te vestigen als topspits. Net als de creatieve Simone Verdi en de snelle Federico Di Francesco kan hij een lichtpuntje vormen in de duisternis.

HELLAS VERONA – Stadio Marc’Antonio Bentegodi (39.211) – Trainer: Fabio Pecchia – Vorig seizoen: 2e in Serie B – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 16e – Weetje: dit seizoen staat dankzij de promotie de altijd beladen stadsderby van Verona weer op het programma. De eerste editie in de Serie A werd – vanwege Chievo’s bescheiden historie – pas op 18 november 2001 afgewerkt. Dat seizoen zou Hellas degraderen en Chievo vijfde worden, maar de door de treffer van Mauro Camoranesi, die later voor Juve zou spelen, won Hellas in een uitverkocht en kolkend Bentegodi met 3-2. hellas_verona_fc_logo-svg

De kampioen van 1985 deed precies waar iedereen binnen de club na de dramatische laatste plaats in 2015-16 op mikte: meteen weer promoveren naar Serie A. Dit ging nog met behoorlijk wat moeite: op basis van onderling resultaat liet de ploeg uit Verona Frosinone achter zich en claimde het de tweede plaats die directe promotie opleverde. De ontlading na het beslissende gelijke spel op de laatste speeldag uit bij Cesena (0-0) was dan ook groots. Ook bij deze promovendus bleef de trainer zitten, maar ook bij deze promovendus ging stevig de bezem door de selectie in de zomermaanden. De Uruguayaan Martin Caceres, nog altijd maar 30 jaar, maar die er met clubs als Villarreal, Barcelona, Juventus en Sevilla op zijn cv al een hele carriere op heeft zitten, werd transfervrij binnengehaald, nadat Southampton zijn contract niet verlengde. Andere in het oog springende nieuwkomers zijn de vleugelverdediger Thomas Heurtaux van Udinese, al goed voor ruim 100 Serie A-duels, de clubloze, ogenschijnlijk gevallen ster Alessio Cerci, en de gebroeders Franco (26) en Bruno (24) Zuculini, die allebei op het middenveld spelen; de één werd definitief overgenomen van Manchester City, de ander van Bologna. Ook waren ze beiden afgelopen seizoen al op huurbasis actief in de stad van Romeo & Julietta. Daarnaast stemt het de Veronese burger moed dat van het succesteam van de voorbije jaargang enkel de verdediger Eros Pisano, wiens contract niet werd verlengd, en de aanvallers Luca Siligardi (Parma) en Simone Ganz (Juventus) vertrokken.

Toch was er maar één man aan wie je deze zomer bij Hellas Verona kon denken: eeuwig enfant terrible Antonio Cassano. De gewezen superster van Roma en Real Madrid was al een jaar uit de running: het eerste halfjaar vorig seizoen trainde hij enkel nog bij Sampdoria, het tweede halfjaar had hij helemaal geen club meer. Hellas was echter zo dapper om de vijfendertigjarige aanvaller nog één laatste kans te gunnen zich te hervinden, te herpakken en om te laten zien hoe hij voor zulke prachtige clubs heeft kunnen spelen. Het werd een fiasco. Op 10 juli liet de ongemotiveerd en een tikje te zwaar ogende Cassano, die ook in extreme mate kampt met heimwee naar Genova, al doorschemeren weg te willen bij Hellas, en daarmee wellicht ook wel meteen een einde te maken aan zijn carriere. Een paar uur later verklaarde hij middels een persconferentie echter dat hij een ‘moment van zwakte’ had gehad, en dat hij met frisse moed door zou gaan, strijdend om er alles van te maken. De zwakte was echter niet alleen van die dag. Precies acht dagen later liet Cassano zijn contract definitief ontbinden en hing het voormalig wonderkind van Bari, goed voor in totaal precies 400 Serie A-wedstrijden en 113 goals, zijn schoenen voorgoed aan de wilgen. pazzini-verona-608x400

Uitgelicht: Giampaolo Pazzini (33)

De aanvoerder van Hellas, die in Verona na een teleurstellend laatste seizoen bij Milan aan een tweede jeugd lijkt te zijn begonnen, leidde afgelopen seizoen zijn team op spectaculaire wijze met liefst 23 competitietreffers terug naar de Serie A. Ook dit seizoen lijkt er voor de routinier een leidersrol weggelegd: hij moet zorgen dat de ploeg erin blijft, hij kan met zijn kopkracht en killersinstinct het verschil tussen degradatie en lijfsbehoud maken. Ondanks dat de magische tridente Cerci-Pazzini-Cassano helaas geen doorgang zal vinden, moet Il Pazzo – De Gek, zoals hij door fans liefkozend wordt genoemd – zeker in staat zijn weer (minimaal) 10 treffers aan zijn totaal toe te voegen. Niet alleen door de statuur van de club, maar ook op basis van de met ervaring versterkte selectie, moet lijfsbehoud mogelijk zijn.

SASSUOLO – Mapei Stadium (23.717) – Trainer: Cristian Bucchi – Vorig seizoen: 12e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 15e – Weetje: met controlerende middenvelder Francesco Magnanelli heeft Sassuolo één van de trouwste spelers in de gehele Serie A tot zijn beschikking. De 32-jarige ging met de club van de Serie C2 naar de Europa League en speelde al bijna 400 duels voor de club. us_sassuolo_calcio_logo-svg

Een jaar na dato lijkt Sassuolo dan toch de tol te moeten betalen voor het ongekende succes dat de club in het seizoen 2015-16 kende: met slechts negen nederlagen in de Serie A en een zesde plaats troefde het grootheid Milan af en mocht het – drie jaar na de eerste promotie naar het hoogste niveau ooit – Europa in. Dat avontuur bleef na een uitstekende voorrondecampagne slechts tot de groepsfase beperkt – de selectie was allesbehalve breed genoeg om op twee fronten mee te doen – maar dat de ploeg überhaupt meedeed, was al een topprestatie. Op landelijk niveau leed de ploeg echter dankzij het Europese optreden: er werd doordat de spelers niet gewend waren aan drie pittige duels in één week blessure op blessure gestapeld, en er was binnen de krappe selectie nauwelijks ruimte om dit op te vangen, met een ietwat teleurstellende 12e plek tot gevolg.

De verwachtingen in bij I Neroverdi lijken dit jaar echter alleen maar naar beneden te moeten worden bijgesteld: één van de meest belangrijke schakels achter het succes, zo niet de belangrijkste, verliet de club. Oefenmeester Eusebio Di Francesco ontpopte zich de voorbije jaren tot een meestertacticus en zag met een overstap naar AS Roma een droom in vervulling gaan die hij al had toen hij zelf in het Olimpico speelde. Daarnaast nam Di Francesco twee absolute smaakmakers van Sassuolo, te weten de jonge middenvelder Lorenzo Pellegrini en clubtopscorer Gregoire Defrel, mee naar zijn nieuwe club. Zelf spelers halen deed de groenzwarte vereniging nauwelijks: verdediger Eduardo Goldaniga kwam over van degradant Palermo, en de jonge aanvaller Federico Ricci, die al eerder aan Sassuolo was verhuurd, kwam definitief over van Roma. Daarnaast kwamen verdediger Gian Marco Ferrari en spits Diego Falcinelli terug na een succesvolle (verhuur)periode bij Crotone. Met name van laatstgenoemde wordt aankomend seizoen veel verwacht. Zonder de smaakmakers van afgelopen seizoen en met een compleet onervaren trainer aan het roer zal de nieuwe realiteit voor Sassuolo vermoedelijk de strijd om lijfsbehoud zijn, een gevecht waarvan de kansen op winst zeer nadrukkelijk afhangen van het wel of niet vertrekken van de andere, laatste overgebleven Sassuolo-superster: Domenico Berardi.

CHIEVOVERONA – Stadio Marc’Antonio Bentegodi (39.211) – Trainer Rolando Maran – Vorig seizoen: 14e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 14e – Weetje: Chievo heeft al jaren met afstand de meest ervaren ploeg van de Serie A. Waar in de grootste competities de spelers van voor 1980 nu nog met een loep gezocht moeten worden, heeft Chievo er drie: vaste doelman Stefano Sorrentino (38), verdediger Dario Dainelli (38), tevens de enige speler die vanaf 2000 onafgebroken in de Serie A speelt, en clubicoon en spits Sergio Pellissier (38). chievo-verona

De afgelopen jaren speelt er rond Chievo een opvallende paradox: het is met recht één van de meest onopvallende ploegen van de Serie A, en tegelijkertijd is het een zeer opmerkelijk verschijnsel. De verklaring? Al jaren weet de ploeg zich met een hele karavaan aan oudgedienden en spelers die elders louter mislukt zijn probleemloos te handhaven op het hoogste niveau. Oefenmeester Rolando Maran, die eerder al bij Catania aardige successen vierde, weet zijn team ondanks de zeer beperkte financiële middelen elk seizoen weer naar de middenmoot weet te loodsen. De uitschieters zijn ook nog eerder positief dan negatief, met een negende plek in het seizoen 2015-16. Vorig seizoen begon de club weer sterk – een 4e plek na de eerste acht duels – maar het zakte in het voorjaar door onder meer een serie van vijf nederlagen nog ver weg. Hoe doet Maran het? Zijn tactiek lijkt elk jaar hetzelfde te zijn: met een 4-4-2 (met ruit op het middenveld) vrij conservatief, verdedigend opereren, het balbezit aan de tegenstander laten en zelf de momenten uitkiezen om toe te slaan, soms in de counter, soms door een bevlieging van een creatieve speler voorin, zoals de Sloveense middenvelder Valter Birsa of de talentvolle spits Roberto Inglese.

Toch zijn er ook bij Chievo dingen veranderd deze zomer. Met het aantrekken van de verdedigers Pawel Jaroszynski (22), Michele Rigione (26, van Cesena), de talentvolle middenvelder Gianluca Gaudino (20, van Bayern München) en de aanvallers Luca Garritano (23, eveneens Cesena) en Manuel Pucciarelli (26, Empoli) leek men aan te zetten op een drastische verjonging van de selectie, maar tegelijkertijd bleven op Mariano Izco en Nicolas Spolli na alle ervaren krachten binnenboord, en werden de contracten van Massimo Gobbi (36) en Dainelli (38) zelfs verlengd. De verwachting is dat Chievo zich ook aankomend seizoen zonder veel problemen veilig kan spelen, al moet men in Verona ook niet te verwend zijn geraakt en hopen op een hoge klassering: tenminste twaalf teams hebben meer kwaliteit dan I Mussi Volanti, en zelfs bij hun routiniers beginnen de jaren te tellen.

CAGLIARI – Sardegna Arena (16.233) – Trainer: Massimo Rastelli – Vorig seizoen: 11e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 13e – Weetje: de wedstrijden van Cagliari vorig seizoen waren voor de neutrale voetballiefhebber een lust voor het oog. De Sardijnen incasseerden liefst 76 treffers, maar scoorden er zelf ook 55. Alleen in de duels van Napoli (133) en Torino (137) vielen meer doelpunten. cagliari

Zelden speelde een promovendus zich in de Serie A zo gemakkelijk veilig als Cagliari vorig seizoen deed. De formatie van Rastelli kwam direct goed uit de startblokken, was altijd scherp tegen degradatiekandidaten en boekte ondanks de defensieve problemen niet minder dan veertien zeges. De oefenmeester kreeg zo een verdiende contractverlenging, maar enkele sterkhouders binnen de spelersgroep verlieten wél het eiland. Zo vertrok Mauricio Isla naar Fenerbache, koos Bruno Alves voor een avontuur in Schotland bij Rangers, verruilde het zelfopgeleide talent Nicola Murru Cagliari voor Sampdoria en maakten de middenvelders Davide Di Gennaro en Panagiotis Tachtsidis allebei een stap hogerop door te verkassen naar respectievelijk Lazio en Olympiacos. Daarnaast werd na vele, vele verhuurperiodes eindelijk Victor Ibardo definitief van de loonlijst geschrapt: de snelle, nog maar 27-jarige aanvaller vertrok naar het Japanse Sagan Tosu, en ziet zijn eens zo veelbelovende carrière als een nachtkaars uitgaan.

De kampioen van 1970 wist daar een paar op papier aardige versterkingen tegenover te zetten. Verdediger Marco Andreolli, die beschikt over veel Serie A-ervaring, werd transfervrij overgenomen van Inter, terwijl de offensieve Andrea Cossu (37), die tussen 2005 en 2015 liefst 246 Serie A-duels voor de Sardijnen speelde, werd teruggehaald na twee jaar op Olbia. Verder werd de 26-jarige middenvelder Luca Cigarini, die bij Atalanta uitblonk maar bij Sampdoria op de bank zat, voor niets ingelijfd. Zekerheden voor de fans van Cagliari zijn ook dit seizoen weer dat de club met Rafael (35) beschikt over een ervaren en betrouwbare doelman, dat het kan bogen op een zeer succesvolle jeugdopleiding, waaruit naast Murru ook de middenvelder Nicolò Barella afkomstig is, en dat er vooral genoeg scorend vermogen rondloopt. In dat kader bleken vorig jaar aanstaand clubicoon Marco Sau en de Braziliaan Joao Pedro belangrijk, evenals wellicht wel de grootste Sardijnse revelatie: spits Marco Borriello. De inmiddels 35-jarige clubhopper wist in de voorbije jaargang liefst 16 competitietreffers te produceren, zijn hoogste aantal sinds het successeizoen bij Genoa tien jaar geleden. Er gaan de laatste weken echter geruchten rond dat de zevenvoudig international het aan de stok heeft gekregen met Rastelli en hint op een vertrek, mogelijk naar SPAL of Genoa. Hoe dan ook, ook zonder Borriello moet Cagliari zich weer simpel kunnen handhaven.

UDINESE – Stadio Friuli (25.144) – Trainer Luigi Delneri – Vorig seizoen: 13e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 12e – Weetje: Udinese heeft altijd al een beetje bekendgestaan als een internationaal vreemdelingenlegioen, en ook dit seizoen zijn er liefst veertien verschillende nationaliteiten in de selectie opgenomen, waaronder Malinees, IJslands en Irakees. udinese_calcio

Heel even leek de al jaren durende vrije val van Udinese uit te monden in de grootst mogelijke nachtmerrie: in vijf seizoenen van voorronde Champions League naar de Serie B. De zeer vroege trainerswissel bleek echter een zeldzame goede zet van het Friuliaanse bestuur onder leiding van de markante eigenaar Pozzo. Iachini werd na zes zwakke optredens ontslagen, en in zijn plaats kwam de nestor van het Italiaanse trainersgilde: de bijna 67-jarige Luigi Delneri, geboren in Aquileia en dus terugkerend naar zijn geboortestreek. Delneri, ex-trainer van onder meer Roma, Chievo en Juventus en reeds goed voor ruim 750 duels in het Italiaanse betaalde voetbal, leidde de ploeg met stabiele prestaties naar een onbezorgde 13e plaats.

Het was ook deze zomer echter weer een gaan en komen van spelers. Udinese verloor met Davide Faraoni, Felipe, Thomas Heurtaux en Molla Wagué bijna zijn hele verdediging kwijt. Aanvoerder Danilo bleef daarentegen, evenals vaste doelman Orestis Karnezis terwijl Bram Nuytinck en Giuseppe Pezzella van Palermo werden gehaald om de ontstane defensieve gaten te vullen. Met Emmanuel Badu, Sven Kums en Duvan Zapata verlieten nog enkele andere dragende spelers het noorden van Italië. Om hen op te vangen werd vooral gekeken naar jeugdig talent: middenvelders Antonin Barak (22, Slavia Praag), Svante Ingelsson (19, Kalmar) en aanvaller Kevin Lasagna van Carpi (25) werden onlangs als nieuwe aanwinsten gepresenteerd. Voor de ervaring binnen de spelersgroep werden daarnaast de Zwitser Valon Behrami (32) en reservedoelman Albano Bizzarri (39) binnengehaald. Udinese mag en kan nog lang niet mikken op bijvoorbeeld een Europese rentree maar onder leiding van Delneri moet handhaving, zolang oude rot Cyril Théréau er gewoon weer tien maakt, wederom eenvoudig kunnen worden gerealiseerd.

GENOA – Stadio Luigi Ferraris (36.559) – Trainer: Ivan Juric – Vorig seizoen: 16e – Voorspelling Voetbal-Analyse.nl: 11e – Weetje: samen met Palermo was Genoa, tekenend voor het rampseizoen van de club, de enige ploeg waarvan Pescara op eigen kracht wist te winnen. Tegen de roodblauwen ging dit halverwege februari met maar liefst 5-0. Het betekende het ontslag van Ivan Juric als trainer. genoa-logo

De oudste club van Italië beleefde vorig seizoen het meest rampzalige jaar van dit decennium. De eerste drie duels van de competitie werden nog in winst omgezet, en de ploeg stond na vijftien duels nog elfde, maar daarna kende de ploeg een vrije val die zijn weerga niet kende: liefst vijftien van de volgende negentien duels werden verloren. Juric werd zoals gezegd ontslagen, maar nadat Andrea Mandorlini de boel ook allesbehalve aan de praat kreeg, mocht de Kroatische oefenmeester toch weer terugkeren. Met twee cruciale thuiszeges op Inter (1-0) en Torino (2-1) liet het de achtervolgers Crotone en Empoli nipt achter zich. De trouwe supporters hopen dat ze nooit meer zo dichtbij het eerste seizoen in de Serie B sinds 2006-07 komen, maar bijzonder genoeg heeft voorzitter Preziosi, die de club na aanhoudende kritieken van diezelfde tifosi vermoedelijk gaat verkopen, aan Juric het vertrouwen gegeven ook dit seizoen te starten als hoofdtrainer.

Zowel in defensief als offensief opzicht deed Genoa een behoorlijk jasje uit met het vertrek van de Zuid-Amerikanen Nicolas Burdisso (36, aanvoerder), Ezequiel Munoz, Lucas Orban, spits Mauricio Pinilla en dé positieve verrassing van vorig jaar: de Argentijnse spits en clubtopscorer Giovanni Simeone, zoon van. Zijn tien competitietreffers bleken genoeg voor een transfer naar Fiorentina. Kosten? Zo’n vijftien miljoen euro. Het middenveld bleef op het afscheid van Danilo Cataldi na redelijk intact, en werd bovendien nog versterkt door het aantrekken van de Argentijn Ricardo Centurion en de gehuurde Milanees Andrea Bertolacci, die in Marassi zijn beste seizoenen kende. Tevens werden met Luca Rossettini (31, Torino) en Nicolas Spolli (34, clubloos) twee betrouwbare verdedigers opgepikt, en kreeg Simeone een opvolger in de eveneens van Milan gehuurde Gianluca Lapadula. Met Mattia Perin beschikt Genoa overigens nog altijd over een behoorlijk keeperstalent, die echter wel behoorlijk blessuregevoelig lijkt. Niet spektakel, maar pragmatisme lijkt aankomend jaar onder Juric meer dan ooit voorop te staan bij I Grifoni, vanuit een vermoedelijk wat behoudende 4-4-2 of 4-4-1-1-formatie gaan proberen het vorige seizoen te vergeten en die prestaties te verbeteren, iets wat met enig gemak zou moeten lukken.

Morgen in deel twee: kan de hegemonie van Juventus worden doorbroken?

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.