De Kleedkamer: ABN AMRO Future Cup

De kleedkamer header

Het is inmiddels een traditie dat er op De Toekomst, het jeugdcomplex van Ajax, in het paasweekend de Future Cup gehouden wordt. De Future Cup, een jeugdtoernooi voor de B-junioren van Ajax (of de onder-17 zoals dat tegenwoordig heet) is inmiddels een prestigieus toernooi geworden. Gezien het jaarlijks terugkerende spelersveld zijn de Europese topclubs maar wat blij als hun jeugdteams uitgenodigd worden voor deelname. Barcelona, Juventus, Bayern München, Manchester United en ga zo maar door, allen zijn in het verleden meerdere keren aanwezig geweest.

Toch zijn Ajax en het Belgische Anderlecht al jaren de grote sterkhouders op het toernooi. Ajax won de allereerste editie in 2010 en in 2012 en 2014 het toernooi. Anderlecht won de Future Cup eveneens drie keer, in 2011, 2013 en 2015. Het was dan ook een verrassing toen Arsenal de laatste editie van het toernooi won. In de finale tegen Anderlecht werden de strafschoppen door de Engelsen iets beter genomen, resulterend in een 4-3 overwinning.

De grootste talenten doen zich aan op de Future Cup, wat het interessant maakt om enkele jaren later te kijken of zij inmiddels doorgebroken zijn in het eerste elftal van hun club. In 2010 was Davy Klaassen de grote man van het toernooi en werd hij vernoemd tot de beste speler van de Future Cup. Klaassen, inmiddels aanvoerder en sterkhouder van Ajax 1, lijkt op weg naar een transfer naar Engeland of Duitsland. Dennis Praet was namens Anderlecht het grote talent op de tweede editie van de Future Cup. De aanvallende middenvelder speelde tot 2016 voor Anderlecht en ging toen voor tien miljoen euro naar Sampdoria. In Genua heeft Praet nog geen onuitwisbare indruk achtergelaten.

Queensy Menig was het grootste talent op de editie van 2013 en de buitenspeler wordt door Ajax op dit moment uitgeleend aan PEC Zwolle, waar de spits het met acht doelpunten zeker niet slecht doet. In 2014 was de in België geboren Marokkaan Nabil Jaadi namens Anderlecht het grote talent van het toernooi. Na zich getoond te hebben op de Future Cup trok Udinese uiteindelijk aan het langste eind. Jaadi heeft daar echter nog geen basisplaats af kunnen dwingen en werd inmiddels vier keer uitgeleend. Op dit moment speelt hij bij Olhanense op het tweede niveau in Portugal. De grootste talenten van de edities in 2014 en 2015, Abdelhak Nouri en Mathijs de Ligt, staan uiteraard nog steeds onder contract bij Ajax en die laatste maakte niet zo lang terug nog zijn debuut voor Oranje.

Vorig jaar was iedereen vol lof over een speler die uiteindelijk niet met zijn club de Future Cup won. Ricard Puig Martí, voetbalnaam Riqui Puig, deed veel liefhebbers van mooi voetbal genieten met zijn inzicht en geweldige passing in dienst van FC Barcelona. De middenvelder staat nog steeds onder contract bij FC Barcelona en komt uit voor de Juvenil B.

Vandaag stond Ajax wederom in de finale, ditmaal tegen Bayern München. Met een 2-0 overwinning trokken de Amsterdammers aan het langste eind waarmee de Future Cup voor de vierde keer in Amsterdam bleef. Mathijs de Ligt mocht de prijs overhandigen voor de beste speler van het toernooi en die ging naar Yari Verschaeren van Anderlecht. We zullen zien of hij binnenkort in het eerste van de Belgische topclub te bewonderen is.

21-04-2014, Ajax De Toekomst, Amsterdam. Aegon Future Cup. Ajax wint met 2-1 van Liverpool de finale. Spelers nemen de Aegon Cup in ontvangst.

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.