De Kleedkamer: Bulgarije

De kleedkamer header

Het fiasco van afgelopen zaterdag was pijnlijk voor Danny Blind, Mathijs de Ligt maar ook heel voetbalminnend Nederland; een Bulgarije zonder echte sterspeler had vrij eenvoudig Oranje met 2-0 verslagen. De eerste tegengoal was ontegenzeggelijk een fout van Mathijs de Ligt, de tweede was een goed schot dat onhoudbaar leek voor keeper Jeroen Zoet. Twee keer was het spits Spas Delev (goede naam trouwens), de spits van het Poolse Pogoń Szczecin, die raak schoot. De 27-jarige Delev geraakte slechts één keer in zijn carrière in de dubbele cijfers, in het seizoen 2010-2011 in dienst van CSKA Sofia. Sindsdien kent de spits een nomadenbestaan en versleet hij de laatste zeven seizoenen zes verschillende clubs.

Dat een speler van zijn kaliber Oranje weet te vellen mag opvallend genoemd worden. Toch is Bulgarije historisch gezien een laste tegenstander voor het Nederlands elftal. In de elf ontmoetingen, terug daterend t/m 13 mei 1959, werd er vijf keer verloren, vier keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld. De allereerste onderlinge interland, in 1959, ging al meteen verloren. Frans de Munck stond toen nog onder de lat en andere bekende spelers waren Cor van der Hart, Tinus Bosselaar en vedette zonder vedetteneigingen Kees Rijvers.

Negen jaar later stond de eerste generatie grote Nederlandse voetballers klaar. In het Vasil Levski Stadion ging de wedstrijd in eerste instantie gelijk op, totdat een dubieuze penalty voor Bulgarije de doorslag gaf. De creatieve aanvallende middenvelder Hristo Bonev, een stilist op het veld, verzilverde deze kans voor Bulgarije. Het was daarna Georgi Asparuhov, de bij vlagen geniale midvoor van Bulgarije, die met de 2-0 de wedstrijd in het slot gooide. Later zou het met Jan van Beveren (destijds twintig), Wim Suurbier (23), Willem van Hanegem (24) en Rob Rensenbrink (21) wel goed komen, toen zij zowel met land als club erg succesvol bleken.

In 1988 zou Nederland eveneens verliezen van Bulgarije. In een oefenwedstrijd die als testcase diende voor het EK ging Oranje met 2-1 onderuit in De Kuip. Men was er daardoor niet gerust op dat het Nederlands Elftal een kans maakte om Europees Kampioen te worden, ondanks de aanwezigheid en het talent van Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten.

Wat ik dus wil zeggen; een verliespartij tegen Bulgarije hoeft geen grote schande te zijn. Het overkwam Van Hanegem, Gullit, Rijkaard, Van Basten en dan vergeet ik er nog een paar te noemen. In 1968 maakte het een generatie volwassen die uiteindelijk nog steeds wereldwijd weerklank weet te vinden. Twintig jaar later zou Oranje zelfs Europees Kampioen worden.

wk-ver-weg-nederlands-elftal-blamage-in-bulgarije

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.