De Kleedkamer: FC Barcelona

De kleedkamer header

De euforie in de tweede stad van Barcelona was groot toen tegen alle verwachtingen in FC Barcelona afgelopen woensdag met 6-1 van Paris Saint-Germain wist te winnen, waardoor de vijfvoudig winnaar van de Europacup 1/Champions League doorgaat naar de kwartfinale. Na de 4-0 afstraffing in Parijs leek het doek te vallen voor Barcelona, maar een prima wedstrijd (en een Duitse scheidsrechter die zeker geen geweldige pot floot) zorgden ervoor dat Barcelona voor een memorabele comeback zorgde.

Het was daarom extra pijnlijk om gisteren Messi en zijn kompanen te zien knoeien tegen Deportivo La Coruña. Er werd in Coruña met 2-1 verloren. Vanzelfsprekend had FC Barcelona het meeste balbezit (71 om 29), maar het creëerde slechts twee kansen meer dan Deportivo. Van die kansen schoot Deportivo er echter veel meer richting het doel van Marc-André Ter Stegen dan FC Barcelona richting German Lux. Negen om vijf maar liefst. Het was nota bene Álex Bergantiños, de kleine aanvoerder van Deportivo, die met een kopbal de winnende treffer maakte. Gerard Piqué wees er na de wedstrijd op dat de midweekse wedstrijd FC Barcelona genekt had. Nu kan dat in sommige gevallen zeker voor een extra krachtsinspanning zorgen, maar tussen de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain en Deportivo zaten drie volle dagen. Daarnaast is Deportivo absoluut geen hoogvlieger, de ploeg vecht met een vijftiende plek om lijfsbehoud dit seizoen.

Na de 6-1 overwinning op Paris Saint-Germain was iedereen het er over eens: dit is de beste comeback ooit in het mondiale voetbal. Een ‘remontada’ zoals Sierd de Vos meerdere keren uitschreeuwde. Lewis Hamilton zei zelfs dat hij inspiratie haalde uit deze formidabele prestatie van FC Barcelona. Supersterren van over de hele wereld lieten desgevraagd weten wat ze ervan vonden. Zelfs Sergio Ramos, nog gehater dan Cristiano Ronaldo in Barcelona, kon niet anders dan toegeven dat dit toch wel erg knap was.

Is het echter de grootste comeback ooit? In ieder geval wel in de Champions League dan wel Europacup 1. Daar gebeurde het nog nooit dat een team een verschil van vier doelpunten weg wist te poetsen. Tot vorige week woensdag stond het record op drie doelpunten. In de Europacup 1 van het seizoen 1965-66 maakte Partizan Belgrado het 4-1 verlies tegen Sparta Praag onschadelijk door thuis met 5-0 te winnen. Saint-Étienne wist in het seizoen 1975-76 thuis met 5-1 van Hajduk Split te winnen, waardoor de eerdere verliespartij in Split (4-1) weggepoetst werd. Een seizoen later presteerde Real Madrid hetzelfde, door ook een 4-1 achterstand opgelopen in de heenwedstrijd thuis met 5-1 te pareren. Ten slotte was het uitgerekend Deportivo La Coruña dat voor het laatst het vege lijf wist te redden. In de Champions League van het seizoen 2003-04 werd er door de Spanjaarden tegen AC Milan met 4-1 verloren, maar thuis maakte de ploeg geen fouten door met 4-0 te zegevieren.

Een unieke prestatie dus voor FC Barcelona. Toch staan de cynici in hun recht als zij wijzen op de twee schwalbes van respectievelijk Neymar en Luis Suárez en de niet-gegeven strafschop na de handsbal van Javier Mascherano. Barcelona had afgelopen woensdag erg veel geluk. Werd dat geluk geforceerd door arbiter Deniz Aytekin? Met andere woorden; was er sprake van matchfixing? We zullen het waarschijnlijk wel nooit weten, en misschien is dat maar goed ook.

barcapsg

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.