De Kleedkamer: Dries Mertens

De kleedkamer header

Zijn zeventiende en achttiende goal waren het alweer voor Dries Mertens, afgelopen zaterdag tegen AS Roma. De 1 meter 69 lange aanvaller ontpopt zich daarmee dit seizoen als de aangewezen spits voor Napoli. De club breekt daarmee met een trend die de afgelopen jaren wortel geslagen heeft. Al sinds de tijd van de Braziliaan Careca (1987-93) kiest Napoli ervoor grote en sterke spitsen op te stellen, met Edinson Cavani en Gonzalo Higuaín als bekende voorbeelden.

Mertens valt dit seizoen op door zijn volwassen spel. Hij maakt zijn kansen op een koelbloedige manier af en is in het samenspel met Lorenzo Insigne, Marek Hamšik en José Callejon van groot belang voor de ploeg. De Italiaanse verdedigers, per definitie groot, sterk en niet al te wendbaar, hebben daar nog geen vat opgekregen. Kevin Manolas en Fabrizio Fabio van AS Roma voldoen aan dit plaatje maar Mertens was ook hen zaterdagavond te snel af.

Hij heeft dit seizoen in alle competities er 22 gemaakt, Mertens, waarmee hij dicht in de buurt komt van de 27 die hij er maakte voor PSV in het seizoen 2011-12, zijn record tot nu toe. Toch zal hij vermoedelijk een legendarische Belgische spits voor moeten laten gaan als het om een ander record gaat. Het was namelijk Louis Van Hege die in dienst van AC Milan er in 91 wedstrijden 98 inschoot (!). Met zijn 29 jaar lijkt dat record voor Mertens niet meer haalbaar.

Van Hege speelde bij AC Milan tussen 1910 en 1915, toen de club nog door het leven ging als ‘Milan Football Club’. Ieder seizoen dat de spits speelde in Milaan werd hij topscorer van de club, met als hoogste aantal doelpunten in zijn laatste seizoen, toen hij er 22 inschoot. Het is aannemelijk dat Mertens dat record wel in handen gaat krijgen.

nintchdbpict000306502519

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.