De Kleedkamer: Lincoln City

De kleedkamer header

We hebben er maar liefst 103 (!) jaar op moeten wachten, maar de wonderen zijn de wereld, of beter gezegd, de FA Cup nog niet uit. Lincoln City wist gisteren op bezoek bij Premier League-club Burnley met 1-0 te winnen. Het was Burnley dat de wedstrijd logischerwijs domineerde maar met het enige schot op doel voor Lincoln wist Sean Raggett historie te schrijven. Om precies te zijn was het een kopbal in de 89e minuut die Lincoln naar de kwartfinale torpedeerde. In 1914 gebeurde het voor het laatst dat een ploeg uit de National League, het vijfde niveau, de kwartfinale wist te halen.

Daar wacht zeer waarschijnlijk Arsenal, dat vanavond op bezoek gaat bij Sutton United, wat eveneens in de National League voetbalt. Het is dan nog maar de vraag of Lincoln verder weet te bekeren, want Arsenal is van een andere orde dan Burnley. Toch is het knap wat de ploeg heeft bereikt. Raggett zal voor altijd herinnerd worden om deze ene goal.

Overigens was het Queens Park Rangers dat in 1914 voor het laatst als ‘non-league’ club bij de laatste acht wist te geraken. Topspeler destijds was James Robert Birch, de spits die er dat seizoen twintig in schoot op het vijfde niveau. Net als veel van zijn teamgenoten werd Birch opgeroepen voor het leger om te vechten in de loopgraven van België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een lot dat veel van zijn collega’s beschoren was. Er zijn hele boeken geschreven over voetballers die hun leven lieten bij de Slag aan de Somme, met meer dan een miljoen slachtoffers waarschijnlijk een van de bloedigste ooit. Birch zelf overleefde de oorlog en sloot zijn carrière af bij Brentford in 1926.

De spelers van Lincoln City zullen in de kwartfinale hun eigen oorlog uitvechten. Mochten zij de halve finale bereiken dat schrijft men wederom geschiedenis. Misschien moeten we dan wel weer honderd jaar wachten, maar dat is uiteindelijk wat de FA Cup zo’n prachtig toernooi maakt; als zelfs honderd jaar oude records er aan gaan, dan is werkelijk waar alles mogelijk.

burnley-v-lincoln-city-the-emirates-fa-cup-fifth-round

Geschreven door Max van der Gulik

Max noemt zichzelf een voetbalromanticus dan wel voetbalestheticus. Schrijft graag historisch getinte artikelen, als ook analyses van het hedendaagse voetbal. Max is geen fan van een club en raadt dat iedereen van harte aan. Na zijn pensioen heeft hij het voornemen om boeken te gaan schrijven, je moet wat hè.