Seizoenshelftreview: Feyenoord

Voor het eerst sinds 1999 mogen de Feyenoord-fans weer écht hopen op een titel

Met een achterstand van liefst 21 punten op kampioen PSV sloot Feyenoord vorig seizoen af met een verwachte, maar uiteindelijk teleurstellende derde plek. Het seizoen werd gered dankzij de KNVB-beker winst ten koste van FC Utrecht, maar opnieuw was de eerste landstitel sinds 1999 ver weg voor de Rotterdammers. Coach Giovanni van Bronckhorst overleefde een serie met liefst zeven opeenvolgende nederlagen en kreeg het vertrouwen van het bestuur. Dit seizoen lijkt zich dat uit te betalen: Feyenoord speelt attractief en prima voetbal en gaat, met een voorsprong van vijf punten op rivaal Ajax, voor het eerst sinds zestien jaar als winterkampioen de tweede seizoenshelft beginnen.

Transferzomer

In tegenstelling tot Ajax en PSV raakte Feyenoord weinig belangrijke spelers kwijt. De club nam afscheid van het eeuwige talent Anass Achahbar (PEC Zwolle) en verhuurde Calvin Verdonk en Jari Schuurman aan respectievelijk PEC Zwolle en Willem II. Daarnaast werd de al eerder verhuurde Lex Immers definitief verkocht aan de Championship-club Cardiff City. Lucas Woudenberg en Wessel Dammers bewandelden de omgekeerde weg: zij werden na hun huurperiodes bij respectievelijk NEC en SC Cambuur teruggehaald naar Rotterdam. Nadat eerste doelman Kenneth Vermeer na tweede doelman Warner Hahn ook een zware blessure opliep tijdens de voorbereiding, was Feyenoord genoodzaakt een nieuwe keeper te halen. Uiteindelijk werd dit Brad Jones, die vorig seizoen keepte bij NEC. Ook werd de Deense spits Nicolai Jørgensen gehaald van kampioen FC Kopenhagen en werd Steven Berghuis gehuurd van Watford. Op het eerste gezicht mocht dus gesteld worden dat Feyenoord zich wel degelijk versterkt heeft ten opzichte van het vorige seizoen.

feyenoord

Fantastisch begin

Feyenoord begon het Eredivisieseizoen fantastisch. Na de nederlaag tegen PSV voor de Johan Cruijff Schaal (0-1), stond het na negen duels fier aan kop met een fantastisch aantal van 27 punten. Vooral de eerste uitwedstrijd van het seizoen, uit tegen FC Groningen wat voor Feyenoord traditioneel een lastige wedstrijd is, was erg indrukwekkend. Feyenoord won met 0-5 dankzij een ontketenende Eljero Elia, die drie fantastische goals scoorde. De volgende vier wedstrijden werden relatief eenvoudig gewonnen en drie dagen na een geweldige overwinning op Manchester United in de Europa League wachtte de topper tegen PSV, in Eindhoven. PSV kreeg de meeste kansen, maar Feyenoord bleef relatief eenvoudig overeind en won uiteindelijk zelfs door een laat doelpunt van Eric Botteghin uit een afgeslagen corner. Het gaf precies de boost die Feyenoord nodig had. Los van de 100% score speelde Feyenoord realistisch, aantrekkelijk en goed voetbal. Tegenstanders werden snel opgejaagd onder aanvoering van uitblinker Karim El Ahmadi, terwijl met name aanwinst Jørgensen op schot was. De uitwedstrijd tegen NEC was misschien wel hét beeld van de eerste seizoenshelft van Feyenoord: de ploeg kwam vroeg op achterstand, stond in de 79e minuut nog achter, maar won uiteindelijk toch nog met 1-2 na lang aandringen dankzij Michiel Kramer.

kramer

Eerste kleerscheuren

Ondanks dat NEC-uit nog gewonnen werd, waren de eerste tekenen van kwetsbaarheid te zien bij Feyenoord. Tot die tijd werd alles vrij soeverein gewonnen, maar ook de Feyenoord-spelers bleken mensen. Na de wedstrijd in Nijmegen leidde Feyenoord na tien wedstrijden het eerste puntverlies: ondanks een aantal geweldige kansen kon Feyenoord de Klassieker tegen Ajax niet over de streep trekken: een energieke en behoorlijke wedstrijd eindigde in 1-1. Ook de volgende thuiswedstrijd, tegen verrassing SC Heerenveen, werd niet gewonnen. De Friezen speelden een uitstekende wedstrijd en waren zeker gelijkwaardig aan het vermoeid ogende Feyenoord, waardoor een 2-2 gelijkspel een terechte uitslag was. Na opnieuw een gelijkspel in Oekraïne tegen Zorya Luhansk voor de Europa League, werd de ongeslagen status van Feyenoord teniet gedaan: promovendus en tevens hekkensluiter Go Ahead Eagles won tegen alle verwachtingen in aan de Vetkampstraat met 1-0 van Feyenoord.

fey2

Terechte koploper

Na een pak slaag (4-0) tegen Manchester United speelde Feyenoord misschien wel een van de mooiste wedstrijden van dit seizoen, uit tegen FC Utrecht. Na vier minuten stond er al 1-1 op het scorebord en 80 minuten later stond het 3-1 voor de Domstelingen, wat dus leek op een uitzichtloze situatie voor Feyenoord. Toch liep het anders: door een blessure van doelman Robbin Ruiter kreeg de wedstrijd liefst negen minuten blessuretijd. Feyenoord scoorde in de 90e minuut 3-2 en uiteindelijk was het, net als in Nijmegen, Michiel Kramer die Feyenoord redde met een laat doelpunt. Het tekent de weerbaarheid van de ploeg van Van Bronckhorst. Een week later stond de stadsderby tegen Sparta op het programma, de eerste sinds zes jaar. Feyenoord won, onder andere dankzij een wereldgoal van Jens Toornstra, met 6-1. Een smet op de eerste seizoenshelft is toch wel de uitschakeling in de Europa League. Feyenoord deed het in een zware poule met Manchester United en Fenerbahçe lang goed, maar werd uiteindelijk derde met zeven punten. In de competitie rechtte het de rug, en hoe: de wedstrijden tegen AZ (0-4) en Vitesse (3-1) werden overtuigend gewonnen. Met 47 doelpunten voor scoort Feyenoord veruit het meest deze competitie en met slechts twaalf tegendoelpunten doet alleen PSV (8) het beter.

toorn

Uitblinkers

Ondanks dat Feyenoord als collectief uitstekend presteert, zijn er wel degelijk uitblinkers. Karim El Ahmadi is toch veruit de grootste. De Marokkaanse stofzuiger stuurt zijn team als een aanvoerder perfect aan, weet precies samen met Tonny Vilhena wanneer de boel aangejaagd moet worden en sinds dit seizoen kan hij zelfs scoren. Tot dit seizoen scoorde El Ahmadi zeven doelpunten in zes seizoenen, nu staat de teller al op vier doelpunten. Voor Feyenoord is het dan ook een hard gelag dat El Ahmadi de eerste competitiewedstrijden na de winterstop mist, door zijn deelname aan de Afrika Cup. Andere uitblinkers zijn twee aanwinsten: Jones hoefde tot dusver pas twaalf keer te vissen en is een betrouwbare vervanger voor Vermeer gebleken. Het is interessant om te zien of hij uiteindelijk ook zijn basisplek behoudt, daar Vermeer bijna volledig hersteld is van zijn blessure. Spits Jørgensen is topscorer van de Eredivisie en tevens ‘MVP’ met twaalf doelpunten en zes assists. De Deens international oogt wat houterig en lomp, maar is in de praktijk redelijk snel, heeft een neusje voor de goal en werkt bovendien keihard. Daarbij verdient de hele verdediging van Feyenoord natuurlijk ook een compliment: twaalf tegengoals in zeventien wedstrijden zijn kampioenswaardige cijfers.

el ahmadi

Winterstop

Doordat Feyenoord de eerste wedstrijden zonder El Ahmadi speelt, is Van Bronckhorst, die onlangs zijn contract verlengde, op zoek naar een oplossing. In de oefenwedstrijd tegen het Duitse FSV Mainz speelde de coach met zijn sterkste elf, met Toornstra als vervanger van El Ahmadi. Gio was redelijk duidelijk over zijn intenties na afloop van de met 0-2 gewonnen oefenwedstrijd: “Ik wilde Jens zien in samenwerking met Vilhena en Kuijt, die hebben nog niet veel met elkaar gespeeld. Maar ook Renato Tapia is nog een optie voor de positie van El Ahmadi.” De doelpunten kwamen van Berghuis en, toevallig of niet, Toornstra. Feyenoord hield het trainingskamp in de Spaanse badplaats Marbella, waar het volgens Van Bronckhorst een ‘’goede week onder uitstekende omstandigheden’’ heeft afgesloten, met twee overwinningen. Naast de Duitse subtopper Mainz werd namelijk ook Katwijk met 4-1 aan de kant geschoven, een wedstrijd waar veel spelers hun minuten hebben kunnen maken.

/fey mainz

Hoe verder?

Volgende week hervat Feyenoord de competitie met een uitwedstrijd tegen Roda JC, de koning van de gelijke spelen en de meest verdedigende ploeg van de Eredivisie. Het is interessant hoe Feyenoord, op kunstgras, het gaat aanpakken tegen de nummer 17 uit Kerkrade, die eerder al Ajax en PSV op een gelijkspel hielden. Als Feyenoord een passende oplossing voor de absentie van El Ahmadi kan vinden en net zo agressief, doelgericht en energiek kan spelen als vóór de winterstop, is het met de huidige voorsprong van vijf punten verre van ondenkbaar dat de Feyenoord-fans voor het eerst sinds jaren weer eens een titel kunnen vieren. Waar Feyenoord de laatste jaren vaak afhaakte na de winterstop, is het nu enorm interessant om te zien hoe de ploeg dat dit jaar gaat doen.

Geschreven door Daniel van Bokhoven

Daniel, student Journalistiek, houdt van schrijven en analyseren, maar nog veel meer van voetbal. Liefhebber van historische clubs, tientallen competities en passie op en langs het veld.