Seizoenshelftreview: sc Heerenveen

4824_Heerenveen 03
Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat Heerenveen op de vierde plaats op de ranglijst eindigde. De teller staat inmiddels al op dertien jaren geleden. In het seizoen 2003/2004 deden de Friezen dat voor het laatst. Toen liep Samaras nog in het blauwwit van Heerenveen. Het kwam zelfs tot de halve finale van de Intertoto Cup, waar het Spaanse Villarreal een maatje te groot was. De Friezen mikken sowieso wel op een plek in de bovenste regionen, maar dit seizoen ziet het er wel erg rooskleurig uit. Feit is dat het teleurstellende voorgaande seizoen is vergeten en er een stevige jacht op de vierde plaats is losgebarsten.
 sf
Op dit moment zijn de Friezen druk bezig met de voorbereidingen voor wat voor hen hopelijk een net zo mooi tweede seizoenshelft wordt. In Spanje werd al geoefend tegen de nieuwe club van Bazoer, VfL Wolfsburg. Een wedstrijd die door werd besloten in het voordeel van Heerenveen door jongeling Michel Vlap. Dit seizoen staat echter niet alleen in het teken van jongelingen, ook veteraan Stijn Schaars herleeft weer helemaal in Friesland. Hij werd dit seizoen transfervrij overgenomen van PSV, waar hij niet meer dan een roulatiespeler was. Schaars werd direct omgedoopt tot aanvoerder en nam zo het stokje over van Joey van den Berg. De inmiddels 32-jarige Schaars veroverde dankzij zijn goede prestaties zowaar weer een plekje in Oranje.
  sf
De ervaring van Schaars wordt aangevuld met meer dan genoeg jonge spelers. Spelers uit eigen jeugd zoals Jerry St. Juste en Joost van Aken maken indruk in de eredivisie en behoren zonder meer tot de grote talenten voor de toekomstige Nederlandse achterhoede. De speler die echter het meest in de schijnwerpers staat is ongetwijfeld Sam Larsson. Met zijn sierlijke rechterbeen weet hij wedstrijd na wedstrijd te imponeren en dat is terug te zien in zijn statistieken. In vijftien wedstrijden wist hij liefst zevenmaal het net te vinden en vijf keer bracht hij een teamgenoot succesvol in scoringspositie. Het is voor Heerenveen te hopen dat zij deze 23-jarige Zweed tijdens de winterstop weten te behouden.
  sf
Er is niet alleen spanning rondom het vertrek van Larsson, er mag ook gehoopt worden op nieuwkomers. Heerenveen wordt namelijk serieus in verband gebracht met Martin Ødegaard. Het supertalent van Real Madrid werd vorige maand achttien, maar aan ervaring geen gebrek. In 2014, toen hij slechts vijftien jaar was, maakte hij namelijk al zijn debuut voor Noorwegen. Vorig jaar was hij ook al de jongste debutant voor Real Madrid, toen zestien jaar. Het is inmiddels wel duidelijk dat die jongen barst van het talent. Het is nu te hopen dat Friezen hem kunnen inlijven.
  sf
Heerenveen begon dit seizoen sterk en het bleef de eerste vijf thuiswedstrijden in de eredivisie ongeslagen, een prestatie waar nog geen enkele Heerenveen-trainer in was geslaagd. Verder werd er dit seizoen knap gewonnen van PSV en werd er gelijkgespeeld tegen koploper Feyenoord. Ajax is de enige in de top drie die op dit moment de volledige drie punten van Heerenveen wist te snoepen. Het zijn knappe prestaties van Heerenveen die hebben geresulteerd in de knappe vierde plaats op de ranglijst. Ook de ‘Derby van het Noorden’ werd overigens overtuigend met 0-3 gewonnen.
  sf
Al met al kende Heerenveen een overtuigende eerste seizoenshelft dat genoeg perspectief biedt om het seizoen te eindigen met een ticket voor Europees voetbal op zak. Daarvoor is wel van belang dat een speler als Larsson in Friesland blijft. Het zal voor Heerenveen de eerste keer in ruim tien jaar zijn dat zij weer eens in de top vier van Nederland mogen verschijnen.Voor nu kan Heerenveen met een tevreden gevoel terugkijken op de eerste seizoenshelft en vol vertrouwen zich weer opmaken voor het nieuwe jaar.

Geschreven door Jaran Nicolai

Jaran is als geboren Alkmaarder een trouwe AZ-supporter en had het voorrecht om tijdens het kampioensjaar om de twee weken in het stadion te zitten. Hij schrijft dan ook het liefst over binnenlands voetbal.