VA On Tour: Waasland-Beveren

Onder voetballiefhebbers is het een onderschat verzonnen spreekwoord, maar dat maakt het absoluut niet minder waar. Je kan een man wel uit het land van voetbal halen, maar je kan voetbal nooit uit de man halen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want overal ter wereld wordt het spelletje beoefend en overal ter wereld is het bezoeken van een voetbalwedstrijd een unieke ervaring. De redacteurs van Voetbal-Analyse graven regelmatig in hun geheugen en beoordelen het bezoeken van een wedstrijd van een buitenlandse club. In deze editie: Waasland-Beveren.

waasland-beveren

Wedstrijdgegevens:

Wedstrijd: Waasland-Beveren – Anderlecht (2-1)

Competitie: Jupiler Pro League (België)

Datum: 30 november 2016

Stadion (capaciteit): Freethiel (8190)

Onder de rook van het populaire en moderne Antwerpen lijkt in Beveren de tijd te hebben stilgestaan. Op een zonnige zomerdag staat de plaats bekend als hét winkeldorp van Vlaanderen, maar op een koude herfstzondag als deze, heerst vooral rust. De historische trekpleisters in de buurt proberen uiteraard nog een verdwaalde toerist uit de grote broer te lokken, maar in het centrum is daar in deze tijd van het jaar weinig meer van te zien.  Hier en daar is een cafétje open en staan grote rijen voor een friettent, omdat McDonalds slechts een vaag bedrijf uit de ‘stad’ is. Natuurlijk weet Beveren dat we in 2016 leven, maar dat weerhoudt het dorp er niet van graag te leunen op het verleden.

De Freethiel, het plaatselijke voetbalstadion vernoemd naar zijn eerste eigenaar Frederik Thielemans, is het voorbeeld van die hunkering naar vroeger. Tegenwoordig moet Waasland-Beveren hier knokken voor degradatie, maar dat is niet altijd zo geweest. In 1979 delfde Internazionale hier het onderspit (1-0) en bereikte KSK Beveren na een 0-0 gelijkspel in Milaan in de heenwedstrijd de halve finale van de Europa Cup II. Hier bleek Barcelona met twee nipte zeges (1-0 en 0-1) te sterk. Iets meer dan twintig jaar later maakten Ivoriaanse supertalenten als Yaya Touré, Emannuel Eboué en Gervinho in het dorp van circa 50000 inwoners hun eerste Europese stapjes. Zij zouden uiteindelijk doorstoten naar de absolute top.

Na de Afrikaanse invloeden zou Beveren, mede door financiële problemen, in een vrije val belanden en om de club te redden, was een fusie met RS Waasland noodzakelijk. Sindsdien moet men het doen met een rol in de marge. Op de prachtige hoofdtribune na, is het stadion oud en er slecht aan toe. De onoverdekte staantribune, waar in het verleden dolgedraaide Beverenaren feestvierden na een zege op Valencia of Internazionale, is tegenwoordig voornamelijk bewoond door onkruid. Publiek verboden, zelfs bij wedstrijden.  Een beeld van vergane glorie is niet beter vast te leggen.

Toch kan je na negentig minuten Waasland-Beveren – Anderlecht niet anders dan enorm veel sympathie voor de thuisclub hebben. En dan vooral voor de supporters. De zelfbenoemde ultra’s van de Belgische club zorgden niet alleen voor negentig minuten sfeer, nee, zij lieten het team toonbaar boven zichzelf uitgroeien. Een volle staantribune van 3000 man zong zonder te stoppen uitdagende liederen over de hoofdstedelingen van het Brusselse Anderlecht (‘alle brusseleirs da zijn sukkeleirs’), was het niet eens met de scheidsrechter na een hele vroege rode kaart (‘het is tien tegen twaalf, oh oh oh oh’) en had zelfspot (‘wij staan onderaan, wij staan onderaan, wij staan onderaan en vieren feest’).  Maar bovenal was het een enorme steun in de rug voor SKB, op een manier die wij in Nederland eigenlijk alleen bij Go Ahead Eagles kennen.

Natuurlijk hadden de supporters de dag van hun leven met een ongelooflijke zege op topclub Anderlecht, maar dat mag niks afdoen aan het feit dat een wedstrijdbezoek aan Waasland-Beveren veel indrukwekkender is dan je vooraf zou denken. Dat komt niet zozeer door de bijna Zuid-Europees aanvoelende sfeer, terwijl het in praktijk een dorp vlak over de grens is. Goede sfeer is op meer plekken in Europa te vinden. De geschiedenis van zo’n roemruchte club niet.

Waasland-Beveren symboliseert in alles de opvatting dat vroeger alles beter was. De fans dragen kleedsel met ‘Against Modern Football’ opgedrukt, het stadion ziet er uit als een leeg geperste mayonaisefles en in plaats van Yaya Touré moet men het tegenwoordig doen met voormalige Jong PSV-spelers als Aleksandar Boljević en Francois Marquet. De tijden van een halve finale in een Europees toernooi liggen ver in het geheugen, maar zijn nog voelbaar alsof het gisteren gebeurde. Af en toe, zoals in deze wedstrijd tegen Anderlecht, is dat terecht. En dan is een bezoek aan Waasland-Beveren een unieke en prachtige trip naar het verleden.

Beoordeling: 4/5

Geschreven door Nick de Jager

Tegenpool van de voetbalromanticus en prediker van realisme. Geniet net zoveel van een tackle als van een omhaal, maar ziet toch liever een 3-3 dan een 0-0.