Oranje strijdend ten onder tegen “topland” Frankrijk

“Ploeg blijft ondanks flinke portie werklust met lege handen”

Vincent Janssen

 

Het Nederlands elftal vocht maandagavond in de Amsterdam ArenA voor wat het waard was, helaas mocht het niet baten. De mannen van bondscoach Danny Blind bleven door een poeier van Paul Pogba, waar Maarten Stekelenburg er niet goed bij uitzag met lege handen. De treffer van de Manchester United was de enige treffer ArenA waardoor de ploeg met 0-1 onderuitging.

Met alleen Davy Pröpper in plaats van de geblesseerde Wesley Sneijder begon Oranje in dezelfde basisopstelling als in de met 4-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Duidelijk was dat het Nederlands elftal wat onder de indruk was van de tegenstander, aangezien de ploeg nogal nerveus begon.

Frankrijk, met sterren als Dimitri Payet, Kevin Gameiro, Paul Pogba, Blaise Matuidi en Antoine Griezmann drong in het eerste kwartier aan en gaf de mannen in het Oranje weinig ademruimte. Aan opbouwen kwam de ploeg niet tot nauwelijks toe omdat de opbouw of verstoord werd of Oranje zelf de bal wel inleverde bij de tegenstander. De openingsfase was dus gigantisch slordig aan Nederlandse kans.

De eerste grote kans van Frankrijk kwam op naam van Atlético Madrid-spits Kevin Gameiro, hij stuitte echter op doelman Maarten Stekelenburg. Na vijftien minuten spelen kreeg Oranje een flinke opdoffer te verwerken omdat Quincy Promes, afgelopen vrijdag nog de uitblinker tegen Wit-Rusland, met een blessure naar de kant moest. Memphis Depay moest hierdoor al snel zijn opwachting maken en het leek goed uit te pakken voor Oranje.

Maar net op het moment dat het Nederlands elftal wat grip leek te krijgen op de wedstrijd sloeg Paul Pogba toe na een foute inspeelpass van Jeffrey Bruma. Van afstand nam de middenvelder van Manchester United het doel van Stekelenburg met succes onder vuur, via de handen van de Everton-goalie belandde de bal in het doel: 0-1.

Paul Pogba

Vervolgens gingen de Fransen meer achteruit leunen en kreeg Oranje het initiatief. Dat leidde vlak voor rust tot discutabele situatie nadat Laurent Koscielny hands maakte na een actie van Vincent Janssen. Alles en iedereen schreeuwde om een strafschop, maar de Sloveense scheidsrechter Damir Skomina wilder er niet aan beginnen.

In de tweede helft gooide Oranje de schroom eindelijk van zich af en liet de ploeg zich toch degelijk over voetbalkwaliteiten te beschikken. Voetballend gezien bleef Frankrijk dan wel makkelijk op de been, maar met een flinke scheut opportunisme en bluf probeerde het Nederlands elftal op gelijke hoogte te komen.

Memphis Depay had de grootste kansen op de 1-1. Na een uitstekende actie van Rick Karsdorp op rechts schoot de vleugelaanvaller wat te gehaast en dus over. In de slotminuut moest Hugo Lloris de kwaliteiten van zijn reflexen te tonen na een krachtig schot van de Manchester United-aanvaller. Toch kwam ook Frankrijk er nog enkele malen gevaarlijk uit, zo voorkwam Stekelenburg een doelpunt van Gameiro. Anthony Martial had de 0-2 ook nog op de schoen, maar zijn schot werd gekraakt door de Oranje-defensie.

Ondanks dat Oranje door middel van een flinke portie werklust en bij vlagen redelijk goed voetbal dichtbij de gelijkmaker kwam, blijft de ploeg toch met lege handen. Toch heeft de ploeg wel degelijk laten zien zich te moeten kunnen kwalificeren voor het WK 2018 in Rusland.

Scoreverloop:
’30 0-1 Paul Pogba

knvb 7

Het rapport van Voetbal-Analyse:

Maarten Stekelenburg: 6
De 0-1 van Paul Pogba valt volledig op het conto van Maarten Stekelenburg te schrijven. De doelman, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Jeroen Zoet, herpakte zich wel van de blunder en hield Nederland met twee goede reddingen in de wedstrijd.

Rick Karsdorp: 8
Opnieuw een geweldige interland van de Feyenoorder en dan te bedenken dat de wedstrijd tegen Frankrijk pas zijn tweede was. Speelde alsof hij niets anders gewend was. Karsdorp kwam veelvuldig mee op en was zeer dreigend aan de rechterkant.

Jeffrey Bruma: 5,5
Was door een foute inspeelpass, evenals Stekelenburg, schuldig aan de 0-1 van Frankrijk. Herstelde zich in het vervolg van de wedstrijd wel en komt mede daarom uit op een nipte voldoende.

Virgil van Dijk: 7
De stofzuiger in de verdediging van Oranje. Ruimde alles op achterin en liet zijn niet makkelijk wegzetten door zijn opponenten.

Daley Blind: 6,5
Op de wedstrijd van Blind was weinig aan te merken. Hij speelde degelijk en had goede combinaties met Manchester United-ploeggenoot Memphis Depay.

Davy Pröpper: 7
Naarmate de wedstrijd vorderde ging Pröpper beter voetballen en dat resulteerde in het feit dat de middenvelder in de tweede helft nadrukkelijker aanwezig was.

Kevin Strootman: 5,5
De aanvoerder van Oranje speelde geen sterke interland. Strootman leed veel balverlies en gaf directe tegenstander Pogba alle ruimte om vrij uit te halen en dus te laten scoren.

Georginio Wijnaldum: 5
Was geen schim van de Wijnaldum van Liverpool. Zeer pover duel van de middenveld, die grossierde in balverlies en constant een stapje te laat was. Op het hoogste niveau kan dit gewoon niet.

Quincy Promes: –
Moest na vijftien minuten al het veld verlaten en speelde daarom te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

Vincent Janssen: 6
De aanvaller van Tottenham Hotspur speelde geen matige wedstrijd en Koscielny en Varane hadden de handen vol aan Janssen, maar toch werd hij nooit echt gevaarlijk. Wel verdiende Janssen in de eerste helft een strafschop na een overduidelijke handsbal van Koscielny. Skomina gaf de strafschop echter niet.

Davy Klaassen: 5,5
Begon net als de tweede helft tegen Wit-Rusland vanaf de linkerkant, na de blessure van Promes verhuisde de Ajax-middenvelder naar de rechterkant. Klaassen kon echter aan beide kanten niet overtuigen en speelde een vrij onzichtbare wedstrijd.

Memphis Depay: 6,5
Door de blessure van Promes moest de vleugelaanvaller al snel zijn opwachting maken in de ploeg. Depay viel behoorlijk in en kwam doormiddel van prima acties vrij vak langs zijn directe opponent. Ook had de aanvaller van Manchester United in de slotfase dé kans op de gelijkmaker, echter schoot hij op Lloris die andermaal zijn geweldige reflex toonde.

Invallers Bas Dost en Jetro Willems speelden te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

Geschreven door Maurice Mazenier

Maurice is een fervent voetballiefhebber en kijkt zodoende ook veel voetbal, waar hij dan ook heel graag wat over schrijft. Maurice schrijft graag analyses over de actualiteit en is daarnaast ook FC Twente-watcher voor Twente Insite.