Oranje viert terugkeer in De Kuip met eclatante zege

Quincy Promes

Voor het eerst sinds 860 dagen speelde Oranje weer eens een interland in De Kuip. De laatste wedstrijd in het stadion van Feyenoord dateerde al weer van 31 mei 2014 toen Ghana in aanloop naar het WK de tegenstander was. De terugkeer in De Kuip werd gevierd met een dikke en verdiende zege op Wit-Rusland. Door doelpunten van Quincy Promes (2x), Davy Klaassen en Vincent Janssen wist de ploeg van bondscoach Danny Blind met 4-1 te winnen. Door deze zege is Oranje de koploper in groep A van de WK-kwalificatie.

Vooraf waren twee dingen die enorm opvielen. Maarten Stekelenburg stond, voor het eerst sinds 2012, weer onder de lat bij oranje en Rick Karsdorp debuteerde als rechtsback. Oranje ging in De Kuip fel van start en dat leverde in de openingsfase van de wedstrijd al enkele grote kansen op. Zo schoot Kevin Strootman net naast en moest Andrej Gorbunov, de Wit-Russische doelman, redding brengen op een schot van Vincent Janssen.

Na een kwartier spelen was het echter wel raak voor het Nederlands elftal. Op miraculeuze wijze schoot Quincy Promes de bal door de benen van drie verdedigers binnen, waarmee de vleugelaanvaller na vijftien interlands eindelijk zijn eerste interlandgoal maakte. Even later leek het zelfs 2-0 te worden door Virgil van Dijk, echter werd zijn doelpunt ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Met een knappe volley maakte Promes na een klein halfuur spelen zijn tweede van de avond. Zodoende werd de voorsprong alsnog verdubbeld.

Sneijder De Kuip

Toen was er even sprake van een kleine kanteling van de wedstrijd. De Wit-Russen werden wat brutaler, het Nederlands elftal leek er wel in te geloven en prompt kwamen er grote mogelijkheden voor de bezoekers. Oranje haalde de kleedkamer nog wel zonder kleerscheuren, maar het fluitje voor het begin van de tweede helft had amper geklonken en de Wit-Russen legden via Aleksey Rios de aansluitingstreffer (2-1) tegen de touwen.

Oranje stelde snel orde op zaken na een hard en geplaatst schot van Janssen, dat op de baal belandde, schoot Davy Klaassen in de rebound de 3-1 binnen. De marge was weer twee en het Nederlands elftal leek weer op weg naar een thuisoverwinning. Toch was het nog niet klaar. In de 64ste minuut vond Janssen het ook tijd voor een treffer en met een schitterend schot dat in de kruising belandde besliste de Tottenham Hotspur-spits de wedstrijd: 4-1.

In het resterende halfuur van de wedstrijd gebeurde er vrij weinig meer. Oranje leek genoegen te nemen met de 4-1 en spaarde zich voor de wedstrijd van maandag in de Amsterdam ArenA tegen Frankrijk. Oranje boekte zodoende de eerste thuiszege sinds maart 2015 (destijds tegen Spanje) en de eerste onder bondscoach Danny Blind.

Zoals gezegd, maandag wacht de equipe van Danny Blind de zware thuiswedstrijd tegen medekoploper Frankrijk. Bij een overwinning doet de ploeg hele goede zaken voor de WK-kwalificatie.

Scoreverloop:
’15 1-0 Quincy Promes
’31 2-0 Quincy Promes
’46 2-1 Aleksey Rios
’56 3-1 Davy Klaassen
’64 4-1 Vincent Janssen

knvb 7

Het rapport van Voetbal-Analyse:

Maarten Stekelenburg: 6
De doelman van Everton kreeg de voorkeur boven PSV-doelman Jeroen Zoet. Hoefde in een wedstrijd als deze niet te excelleren want er gebeurde niet bijzonder veel voor zijn doel. De tegentreffer valt Stekelenburg niet aan te rekenen.

Rick Karsdorp: 8
Wat een manier om je eerste interland te spelen, de Feyenoorder mag oprecht spreken van een droomdebuut. Vloog over de rechterkant alsof hij al vele malen meespeelde bij Oranje. Plankenkoorts? Niet voor Karsdorp! Samen met Quincy Promes een uiterst gevaarlijk duo aan de rechterkant.

Jeffrey Bruma: 5
Tegen Griekenland en Zweden was hij al niet geweldig en ook tegen Wit-Rusland viel er genoeg op hem aan te merken. Bruma had ook een vrij discutabele rol bij de aansluitingstreffer van Aleksey Rios vlak na rust.

Virgil van Dijk: 6
Ook hij speelde geen sterke wedstrijd gezien het feit dat de Wit-Russen toch zeker een handjevol kansen kregen. Van Dijk maakte wel de 2-0, die nadien onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

Daley Blind: 7
Speelde offensief een zeer sterke wedstrijd tegen Wit-Rusland, kwam een aantal keer gevaarlijk mee op vanaf de linkerkant. De laatste weken speelt Blind junior ook bij Manchester United op de backpositie en daar laat hij een prima indruk achter. Toch zal er defensief wel een tandje bij moeten.

Kevin Strootman: 7
De middenvelder van AS Roma was er op gebrand om zich te herstellen van de ‘nachtmerrie van Solna’ en deed het prima op het Nederlandse middenveld. Speelde simpel, was betrouwbaar en speelde vanuit zijn kracht. Toch weten we dat Strootman nog beter kan.

Georginio Wijnaldum: 7
De Liverpool-middenvelder speelde gewoon een degelijke wedstrijd en was in de tweede helft nog dicht bij een treffer.

Davy Klaassen: 7
Tot aan het moment dat de Ajax-middenvelder de 3-1 maakte was hij gewoon onzichtbaar. Overigens was het voor Klaassen wel fijn dat hij nu wel wist te scoren, aangezien hij tegen Zweden een handje vol kansen miste.

Quincy Promes: 8,5
De absolute ‘Man of the Match’ van de avond. Wat speelde vleugelaanvaller een fantastische wedstrijd. In de afgelopen maanden vaak bekritiseerd omdat hij het niet waar maakte in Oranje en wat is het dan fijn om met twee fijne treffers af te rekenen met die kritiek. Naast die twee treffers speelde Promes ook gewoon een fantastische wedstrijd en was hij met Karsdorp een ware plaag voor de linkerkant van de Wit-Russen.

Vincent Janssen: 7,5
Tegen Wit-Rusland kon je overduidelijk zien dat Vincent Janssen bij Tottenham Hotspur aan fysiek had gewonnen. Toch leek het weer zo’n typische avond te worden waarop de spits niet tot scoren zou komen. Maar met een weergaloos schot kwam die treffer er alsnog. Wat een prachtig doelpunt was dat!

Wesley Sneijder: 6,5
De kleine grote man van het Nederlands elftal kon niet echt zijn stempel drukken op de wedstrijd en werd halverwege dan ook vervangen. Het leek erop om hem te sparen voor de wedstrijd tegen Frankrijk, maar hij heeft een hamstringblessure.

Davy Pröpper: 6
Verving in de rust de met een blessure uitgevallen Wesley Sneijder. Speelde een sobere wedstrijd in Oranje. De PSV’er blonk niet uit, maar viel ook zeker niet uit de toon. Gewoon een voldoende voor Pröpper.

Invallers Jordy Clasie en Bas Dost speelden te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

Geschreven door Maurice Mazenier

Maurice is een fervent voetballiefhebber en kijkt zodoende ook veel voetbal, waar hij dan ook heel graag wat over schrijft. Maurice schrijft graag analyses over de actualiteit en is daarnaast ook FC Twente-watcher voor Twente Insite.