‘Het Toeval’ wordt uitgesloten van deelname CL

‘Het moet natuurlijk wel voorspelbaar blijven’

Gianni-Infantino

De UEFA gaat de Champions League radicaal hervormen. Met ingang van het seizoen 2018/19 zijn FC Barcelona, Real Madrid en Bayern München automatisch verzekerd van een plek in de halve finale.

De voetbalbond maakte dat zondag bekend middels een persbericht. In principe verandert er niet veel aan de opzet van het miljoenenbal, maar de winnaar van het toernooi kwalificeert zich nu slechts voor de halve finale, waar eerdergenoemde drie grootmachten wachten. Barca, Real en Bayern zullen zelf een mini-league vormen. In tien onderlinge wedstrijden vechten zij om de gunstigste startposities in de halve finales.

Om het interessant te houden, worden verschillende ‘tussensprints  ingevoerd. Wie tussen de 60e en 70e minuut de meeste doelpunten scoort, krijgt bijvoorbeeld een tegoedbon voor een strafschop, in te zetten op een moment naar keuze tijdens de eindfase.

UEFA-voorzitter Gianni Infantino licht het besluit toe: “Wij hebben van onze drie voornaamste clubteams veel klachten over ‘Het Toeval’ gehoord. Met deze maatregelen willen we dit vervelende fenomeen definitief de kop indrukken. Het moet voor het publiek natuurlijk wel een beetje behapbaar blijven.”

Als voorbeeld van hoe het niet moet wijst Infantino naar de CL-finale van 2004, waarin FC Porto op AS Monaco stuitte. “Twee van zulke onbeduidende clubs in de finale, dat is natuurlijk totaal ongeloofwaardig. Op deze manier zijn we in ieder geval verzekerd van een zekere mate van voorspelbaarheid”, aldus de kale Italiaan.

Geschreven door Jan Willem Spaans

21 jaar, Amsterdammer, tegenwoordig student sportjournalistiek in Schotland, redacteur voor voetbal.com, supporter van Liverpool, liefhebber van Engels en Schots voetbal.