VA on Tour: Bohemians 1905

Bohemians fans

Wedstrijdgegevens

Bohemians 1905 0 – 2 Sparta Praag

Competitie: Tsjechische 1. Liga

Datum: 13 augustus 2016

Stadion: Ďolíček, víc než stadion

Ook in Tsjechië leeft het voetbal. Tot die conclusie kon ik komen na een wedstrijdbezoek aan Bohemians 1905, de oudste maar zeker niet kleinste club uit Praag dat afkomstig is op het eerste niveau. De Tsjechische 1. Liga telt liefst vier clubs die afkomstig zijn uit de hoofdstad: Dukla, Slavia en Sparta Praag en dus Bohemians 1905, een club vol passie, vuur en historisch besef.

Dat Bohemians 1905 een bijzondere club is, is direct bij aankomst bij stadion Ďolíček te merken. De club bestaat al 111 jaar en de historie spat er vanaf. Nadat ik erachter kwam dat op zaterdag 13 augustus de stadsderby tegen Sparta Praag gespeeld zou worden, precies wanneer ik in Praag zou zijn, dwong het voetbaldier in mij kaarten te halen. Na wat aankloten bij de VIP-ingang, wat in werkelijkheid een krakkemikkig doch degelijk tentje was, was de kaart binnen en kon ik na het fouilleren naar binnen. Eenmaal binnen kreeg je precies te zien wat je van tevoren zou incalculeren: een niet al te groot supportersplein met een aantal kraampjes. Een minikraampje met fanartikelen en voor de reDaniel on tourst stond tappen van heerlijk lokaal en (uiteraard) goedkoop bier en het bakken van worsten waar het vet vanaf druipt centraal. Een ideale voorbereiding voor een voetbalwedstrijd voor mij en duizenden Bohemians 1905-fans, die hun (foeilelijke) groen-witte tricots, petten en sjaals vol goede moed voor een mooi resultaat weer uit de kast hadden getoverd.

Stadion Ďolíček, het huis van een clubicoon

Voor de wedstrijd had ik expres niks opgezocht over het, voor mij, totaal onbekende Bohemians 1905. Ik liet me graag verrassen. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Bij binnenkomst van het stadion, dat plek heeft voor ongeveer 5.000 mensen, werd ik direct in positieve zin overvallen door alles wat ik zag: links van mij was een kleine tribune, een staantribune bedoeld voor de fanatics. Schuin tegenover mij is op de thuistribune hoogstens plek voor 100 man, een tribune die de naam ´tribune´ eigenlijk niet verdient. De gebouwen, voornamelijk appartementen, steken er ver bovenuit en als je in de gelegenheid bent daar te kunnen zijn, heb je een gratis plek met fantastisch uitzicht: er waren dan ook genoeg mensen die ‘gewoon’ vanaf hun balkon meekeken. Recht tegenover mij is het niet helemaal gevulde uitvak met Sparta Praag fans, terwijl rechts van mij zelfs helemaal geen tribune is, maar oude vervallen gebouwen die gevuld zijn met reclame. De ‘balopvangnetten’ waren niet bijzonder hoog, wat ook tijdens de wedstrijd resulteerde in meerdere ballen die in het Praagse verkeer terecht kwamen. Getoeter hoorde je nog net niet. Later op de avond las ik dat Antonín Panenka, de man naar wie de penalty vernoemd is, de huidige voorzitter is van Bohemians 1905. Voor het toen nog hetende FC Bohemians Praha club kwam hij veertien jaar voor uit: in 230 wedstrijden wist hij 76 keer het net wist te vinden. Een waar clubicoon met internationale allure. Over historisch besef en cult gesproken.

Dolicek

De wedstrijd

Terugkomend op het zojuist beschreven, simpelweg lelijke stadion. Wat er dan zo leuk aan is, is een logische vraag. Ik ben o.a. in de stadions van Ajax, Feyenoord, PSV, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid, Barcelona en Atlético Madrid geweest. Stadions met minimaal 30.000 mensen en waar alles er zoveel beter uitziet. Toch gaf dit stadion mij een speciaal gevoel. Het ademt voetbal, commercie is een onbekende term. De fans waren ongelooflijk gepassioneerd. Vlak voor de aftrap gaven de Bohemians 1905 fans een prachtige pyroshow weg en tijdens de wedstrijd stak het vocaal, onder leiding van een ouderwetse Oostblokcapo, boven de ‘grote broer’ Sparta met enorm fanatiek gezang uit. Op het veld was dat overigens zeker niet het geval: Sparta was oppermachtig en won de wedstrijd met 0-2, door doelpunten van Lukáš Juliš en Bořek Dočkal. Het leidde tot de nodige frustratie op ‘mijn’ tribune. Sparta heeft binnen Praag en überhaupt heel het land ontzettend veel fans, waardoor vele Sparta-fans plaats hadden genomen op de thuistribune. Na wat provocerend juichen stonden er twee fans van beide clubs tegenover elkaar, klaar om in te slaan op de harses van de ander. Het tweetal werd net op tijd tegengehouden door omstanders en stewards, helaas. Eerlijk is eerlijk: een vechtpartij op de tribunes tijdens een stadsderby in het voormalige Oostblok: het had de voetbaltrip afgemaakt. Opvallend was dat de twee ruziemakers beiden mochten blijven zitten: waar je in Nederland als supporter direct buiten was gedonderd, werd je hier slechts van elkaar gescheiden en in de gaten gehouden. Wat een verschil.

Sparta Praag fans

Alles was precies zoals verwacht

Veel voetballiefhebbers zullen het herkennen: je bezoekt een buitenlandse voetbalwedstrijd van een relatief onbekende/kleine club en je voelt vervolgens een bepaalde binding met die club. Om mezelf een fan van Bohemians 1905 te noemen vind ik te ver gaan. Dat is teveel eer ten opzichte van de diehard Bohemians 1905 fan, die zijn club vermoedelijk elke week een vreselijk matig niveau ziet halen en de ene na de andere nederlaag te verwerken krijgt. Desondanks merk ik dat de sympathieën voor de club er absoluut zijn. Alles was precies zoals ik me van tevoren had voorgesteld toen de wedstrijdkaarten een feit waren: een relatief kleine, maar historische club in een stadsderby versus de grootste club van het land. Een klein klotestadion, twee fanatieke en luidruchtige aanhangen waar het nodige vuurwerk aan te pas zou komen. Een hoop politie, ME en zelfs de brandweer, maar ondanks de spanningen op de tribune, liepen de fans na afloop op een respectvolle manier door elkaar. Ook dat is in Nederland zelden vertoond, zeker door de (belachelijke) combi’s die de gemiddelde voetbalsupporter opgelegd krijgt bij het bezoeken van een binnenlandse uitwedstrijd.

Bohemians fans 2

Mocht je ooit ’s weekends tijdens de voetbalcompetities in Tsjechië of specifieker gezegd in Praag zijn, sla dan vooral als het even kan een thuiswedstrijd Bohemians 1905 niet over als je van voetbal houdt. Waar wij als Nederlanders, West-Europeanen, dagelijks geconfronteerd worden met steeds sterker wordende commerciële invloeden, is daar in hartje Praag nog nauwelijks iets van te merken. Historie, passie en strijd op de tribunes is dat telt voor de fans van Bohemians 1905. De tijden van Europees voetbal en sterren als Panenka bij hun club zijn allang voorbij. Vorig seizoen eindigden de Klokani (kangeroes) als negende, dit seizoen lijkt het als vanouds te moeten strijden om in de 1. Liga te blijven voetballen. Nou, ik hoop van harte dat het ze lukt na het stelen van mijn voetbalhart. Opdat ik ooit nog terug mag keren naar deze prachtige volksclub.

Beoordeling: 5/5

Geschreven door Daniel van Bokhoven

Daniel, student Journalistiek, houdt van schrijven en analyseren, maar nog veel meer van voetbal. Liefhebber van historische clubs, tientallen competities en passie op en langs het veld.