VA on Tour: New York City FC

new york

Onder voetballiefhebbers is het een onderschat verzonnen spreekwoord, maar dat maakt het absoluut niet minder waar. Je kan een man wel uit het land van voetbal halen, maar je kan voetbal nooit uit de man halen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want overal ter wereld wordt het spelletje beoefend en overal ter wereld is het bezoeken van een voetbalwedstrijd een unieke ervaring. De redacteurs van Voetbal-Analyse graven regelmatig in hun geheugen en beoordelen het bezoeken van een wedstrijd van een buitenlandse club. Deze keer, als aftrap van deze rubriek, gaan we terug naar de lente van 2015 en bezoeken we het Amerikaanse New York City.

Wedstrijdgegevens:

Wedstrijd: New York City FC – Portland Timbers 0-1

Competitie: Major Soccer League

Datum: 19 april 2015

Stadion (capaciteit): Yankee Stadium (50000, 30000 voor voetbalwedstijden)

Voetbal is voor de Amerikaan altijd een ondergeschoven kindje geweest. In de schaduw van het grotere football, baseball en basketbal is het voor fans van soccer zelfs een beetje behelpen. High schools hebben moeite competitieve elftallen neer te zetten, het nationale team kan zich niet meten met de wereldtop en de MLS wordt vaak gezien als een gedrocht van een competitie. Er zijn geen degradatieregelingen, de clubs hebben geen jeugdopleiding  en het niveau van de competitie is zeer bedenkelijk. Om dat laatste probleem te tackelen, worden de laatste jaren nieuwe clubs ontwikkeld en buitenlandse topspelers naar Amerika gehaald. Een van die clubs is New York City FC, eigendom van Manchester City en spelend in het almachtige Yankee Stadium.

Een voetbalclub in een honkbalstadion, dat kan toch helemaal niet? Eerlijk is eerlijk: het ziet er eigenlijk niet uit. Het stadion heeft niet de rechthoekige vorm die bij een voetbalstadion hoort, omdat een paar meter langs de zijlijn diepe bakken met zand de afstand tussen toeschouwer en veld flink vergroten. Rondom een andere hoek van het stadion zijn niet eens tribunes. Die hoek is totaal oninteressant voor honkbalwedstrijden en daarom bestemd voor enorme reclameborden. Niet echt bevorderend voor een voetbalsfeer, echter. Het resultaat is, mede door de matige interesse van de gemiddelde Amerikaan in het elftal, dat New York City vaak niet verder komt dan een slordige 25000 toeschouwers.

Desondanks geeft de locatie thuiswedstrijden van New York City FC iets speciaals. Het is misschien onwennig, maar tegelijkertijd surreëel. Hoe kan zulk matig voetbal, want over het niveau hoeven we het echt niet hebben, in zo’n machtig stadion te zien zijn? Maar bovendien, hoe kan het ‘Europese’ voetbal in het uithangbord van de Amerikaanse sport te aanschouwen zijn?

Dat Amerikaanse jasje maakt een bezoek aan New York City FC uniek. De sfeer is on-Europees, het van te voren gezongen volkslied indrukwekkend en het Yankee Stadium, hoe halfvol en honkbalachtig het stadion ook mag zijn, is een must see voor elke sportliefhebber. En aangezien tegenwoordig David Villa, Andrea Pirlo en Frank Lampard hun geld verdienen bij de club uit the Big Apple, is er ook voor de fijnproevers tegenwoordig genoeg te genieten.

Beoordeling: 3/5

Geschreven door Nick de Jager

Tegenpool van de voetbalromanticus en prediker van realisme. Geniet net zoveel van een tackle als van een omhaal, maar ziet toch liever een 3-3 dan een 0-0.