Voetbal-Analyse Internationaal Team of the Year 2015

396078_7ddb8c4933b94149b14ab993f96692f0

Nadat Voetbal-Analyse al het Eredivisie-elftal aan jullie heeft getoond, is het nu tijd voor het internationale team. Ook het internationale voetbal heeft genoeg nieuwe uitblinkers gekend in het afgelopen kalenderjaar, al zijn er ook genoeg bekende namen in dit elftal te zien. Al met al is de VA-redactie van mening dat deze namen de absolute uitblinkers waren in 2015. Bekijk en lees het elftal hieronder en laat weten op onze sociale mediakanalen wat je van het sterrenteam vindt.

 396078_7ddb8c4933b94149b14ab993f96692f0
 (by Levi Matsari) 

Luis Enrique (FC Barcelona)
2015 begon dramatisch voor Luis Enrique. Na het verlies tegen Real Sociedad (waar Messi en Neymar op de bank moesten beginnen), vroeg iedereen om het ontslag van de oud-speler van Barcelona. Maar de succescoach bleef kalm en wist Barcelona naar een tweede (!) treble te loodsen. Iets wat geen andere club ooit gelukt is.

Gianluigi Buffon (Juventus)
De enorm succesvolle Champions League-campagne van Juventus in het seizoen 2014/15 is mede te danken geweest aan deze wereldkeeper. Buffon heeft laten zien het keepen an sich absoluut nog niet verleerd te zijn en ook zijn uitstraling maakte in verscheidene wedstrijden veel indruk. Mede door zijn aanwezigheid in het doel wist Juventus tot de finale te reiken. Ondanks een moeizaam begin van Juventus in het huidige seizoen in de Serie A, blijft Buffon een sterke kracht in het team van De Oude Dame. De gewonnen uitwedstrijd tegen Manchester City is er één waar hij zijn klasse voor de zoveelste keer etaleerde. Mede door een aantal geweldige reddingen wist Juventus een belangrijke uitzege (0-2) te boeken in de groepsfase van de Champions League. Al met al was het een geweldig jaar voor Buffon, een keeper waar je niets meer dan respect voor kunt hebben.

Dani Alves (FC Barcelona)
Dani Alves is een vreemde eend in de bijt. Hij houdt van een controversiële kledingstijl en rijdt rond in auto’s met felle kleuren. Tevens heeft hij eigenlijk een hekel aan de voetbalwereld, omdat deze regeert wordt door leugens. Desondanks is de Braziliaanse back al jaren de vaste rechtsback van FC Barcelona. Dat ging dit jaar weer als vanouds. De Catalaanse grootmacht kende een superjaar en Dani Alves liet zien zijn niveau uit Guardiola’s topjaren nog steeds aan te tikken. De vraag is hoelang de 32-jarige Zuid-Amerikaan dit nog vol kan houden. De jaartjes beginnen langzaam te tellen en met de in de zomer aangetrokken Aleix Vidal, die in januari 2016 zijn debuut mag maken voor Barça, staat een jongere concurrent voor Alves klaar. Voorlopig is hij echter nog onomstreden in Camp Nou en zal hij zijn meest geliefde record blijven aanscherpen. Door de jaren heen gaf namelijk niemand vaker assists aan Lionel Messi dan Dani Alves: 38 keer.

Gerard Piqué (FC Barcelona)
Gerard Piqué was de spil achterin bij Barça in 2015. Niets voor niets konden wereldspitsen als Robert Lewandowski en Karim Benzema niets beginnen tegen deze lange verdediger. Bijna ieder duel werd verloren van deze betrouwbare centrale verdediger achterin bij de blaugranas. Ook Cristiano Ronaldo had het in 2015 weer traditioneel lastig tegen ‘Mister Shakira’. De Catalaanse verdediger was degene die achterin bij Barça het spel maakte en verdeelde, samen met z’n compagnon Mascherano hielden zij alles dicht. Het leek erop dat Piqué nooit meer z’n niveau onder Luis Enrique zou halen, maar hij bewees het tegendeel door solide te verdedigen. Hij was een van de grote redenen van de treble van Barça. Zonder zijn fenomenale slidings, goede tackles en het voetballend vermogen zou Barça zeker geen drie prijzen gewonnen hebben.

Giorgio Chiellini (Juventus)
De keiharde Italiaanse verdediger had dit jaar een zeer belangrijk aandeel in het succesvolle Juventus. Hij heeft een bepaald imago dat aanvallers al van tevoren af schrikt. Hij heeft ook alle eigenschappen om een topverdediger te zijn, naast zijn fysieke kracht en zijn lengte beschikt hij over een behoorlijke snelheid. Het is fijn om te zien dat er nog een ‘echte verdediger’ rondloopt. Hij is zeker terecht gekozen tot verdediger van het jaar en Voetbal-Analyse hoopt dat we hem nog enkele jaren mogen bewonderen op de Italiaanse velden.

Alba (FC Barcelona)
Alhoewel de schijnwerpers veelal op de magistrale voorhoede van Barcelona staan gericht, herbergt het succesvolste team van 2015 uiteraard meerdere belangrijke krachten. Een van deze krachten is linksback Jordi Alba. Veelvuldig komt hij op de brommer Neymar voorbij gespoed, die daardoor vervolgens met één verdediger minder hoeft af te rekenen. De razendsnelle voormalig speler van Valencia kende een stabiel jaar bij FC Barcelona, waarin hij veel minuten maakte en een betrouwbare pion bleek in het sterrenensemble van de Catalanen. Concurrenten in de vorm van David Alaba en Marcelo kampten op hun beurt met de nodige blessures en wonnen in 2015 bovendien minder prijzen dan Jordi Alba. De Spanjaard, die in 2012 nog scoorde in de EK-finale, is de beste linksback van 2015 gebleken.

Sergio Busquets (FC Barcelona)
2015 was een jaar om nooit te vergeten voor Sergio Busquets. De Catalaan wist met Barcelona vijf van de zes prijzen te winnen en was een zeer belangrijke schakel in de succesformatie van trainer Luis Enrique. De middenvelder weet zijn teamgenoten altijd blindelings te vinden dankzij zijn allesziende ogen.

Ivan Rakitić (FC Barcelona)
Toen Xavi vertrok uit Camp Nou waren er veel discussies wie de opvolger moest worden. Eigenlijk was Xavi simpelweg niet te vervangen. Uiteindelijk werd het de Kroaat Ivan Rakitić, die werd overgenomen van Sevilla. De middenvelder, die een fantastische pass en een bovengemiddeld goed schot in huis heeft, bewijst elke week moeiteloos mee te kunnen met het niveau van Barcelona. Hij vormt samen met Sergio Busquets en Andrés Iniesta een geweldig middenveld, dat in staat is om elk middenveld ter wereld kapot te spelen. Bovendien is de Kroaat ook nog eens van doorslaggevende waarde. In de Champions League-finale tegen Juventus wist hij als eerste het net te vinden. Na een mooie aanval kon hij eenvoudig binnentikken. Over het ontbreken van Xavi wordt steeds minder gesproken en dat is de grote verdienste van Ivan Rakitić.

Mesut Özil (Arsenal)
Arsenal is momenteel koploper in de Premier League en dat is mede te danken aan Mesut Özil. Dankzij een fenomenaal 2015 heeft de Duitser zijn plekje in het ‘internationale Team of The Year’ zeker verdiend. Het afgelopen halfjaar speelde Özil 18 competitiewedstrijden voor Arsenal, daarin wist hij 3 keer te scoren en gaf hij maar liefst 16 keer een assist. Het halfjaar daarvoor was Özil goed voor 3 doelpunten en vier assists. Dat brengt hem in 2015 op een totaal van 6 doelpunten en 20 assists. Met die 20 assists is de voormalig Real Madrid-speler de assistkoning van 2015. De nummer 2, David Silva, volgt met 12 assists in het afgelopen kalenderjaar op gepaste afstand. Ook wat betreft het creëren van kansen is de 27-jarige middenvelder heer en meester. In 2015 creëerde Özil maar liefst 134 kansen, 36 meer dan de nummer 2 Eden Hazard. Mocht de Duitser de lijn uit 2015 doorzetten in 2016, dan hebben The Gunners een grote kans om voor het eerst sinds 2004 weer kampioen van Engeland te worden.

Lionel Messi (FC Barcelona)
Lionel Messi is gekozen tot rechtsbuiten van het jaar. Verrassend? Absoluut niet! De kleine Argentijn was de protagonist bij het binnenhalen van de treble. In totaal speelde de behendige dribbelaar 61 wedstrijden, waarin hij maar liefst 52 goals maakte en 26 assists gaf. Omdat het om Messi gaat lijken deze cijfers vrij normaal, maar ieder jaar haalt hij zo’n uitzonderlijk gemiddelde en weet hij boven elke speler uit te steken. Ieder voetballiefhebber zal het fantastische doelpunt tegen Athletic Bilbao nooit meer vergeten waarbij hij z’n directe tegenstanders aan de rechterkant helemaal wegspeelde om vervolgens loepzuiver de bal in de hoek te schieten. Wat dachten jullie van het fenomenale optreden tegen Manchester City? Pep Guardiola sprong meerdere malen op van enthousiasme, Messi liet geen spaan over van de ploeg uit Engeland. Maar de beste wedstrijd die ‘de vlo’ speelde was die tegen Bayern München in Camp Nou. Hij liet o.a. topverdediger Boateng als een dominosteen vallen na een geweldige kapbeweging en wist daarna via een magische stift over Manuel Neuer te scoren. Hij scoorde tijdens de wedstrijd twee keer en gidste zijn team naar de finale van de Champions League.

Luis Suárez (FC Barcelona)
Als de ideale nummer negen van hét FC Barcelona wist hij zich in het afgelopen jaar als individu te onderscheiden tussen Messi en Neymar. Hij wist met de andere twee Zuid-Amerikaanse voetballers een legendarisch trio te vormen, waarin hij zowel als leverancier van assists als doelpuntenmachine fungeerde. Ook dit jaar wist Suárez weer te bewijzen dat hij dodelijk kan zijn op elk moment. De Uruguayaan is als geen ander gedreven om te winnen en daarbij wil er weleens kortsluiting plaatsvinden. Dit jaar hebben er geen noemenswaardige incidenten plaatsgevonden met Suárez. Hij won de treble met Barcelona en was daarin een cruciale schakel. Een speler om van te smullen, iemand die elke wedstrijd het verschil kan maken. Hij verdient als spits van het meest succesvolle team van het afgelopen jaar absoluut een plek in het team van het jaar.

Neymar Júnior (FC Barcelona)
Neymar Júnior kende in 2015 zijn succesvolste jaar als Barcelona-speler. Als een van de onderdelen van de succesvoorhoede ‘MSN’ was hij van grote waarde voor de Catalanen. De Braziliaanse balvirtuoos won in dit kalenderjaar vijf van de zes beschikbare prijzen met Barça. Neymar werd gedeeld topscorer van de Champions League en hij is een van de kandidaten om de Ballon D’or van 2015 te gaan winnen. Toen Messi afwezig was, stond Ney op en momenteel is hij de topscorer van La Liga BBVA. Hij scoorde 45 doelpunten en gaf 17 assists in heel 2015. De Braziliaan lijkt de status van talent officieel te zijn ontgroeid.

Het mooiste internationale doelpunt van 2015 gekozen door de VA-redactie