Verdwenen profclubs in Nederland: een illuster rijtje vergane glorie

396078_533d90454a6848c2a2e1cd92e5d0e703

De woorden “FC Twente” en “crisis” lijken de laatste tijd wel hand in hand te gaan. Op het veld is het allesbehalve rooskleurig en op bestuurlijk gebied nog minder. Het hele verhaal rond investeringsmaatschappij Doyen en uitgelekte spelerscontracten, maken de situatie er begin deze week niet bepaald beter op. Juristen in Nederland speculeren al over de straf die de ploeg uit Enschede kan krijgen voor het wanbeleid, dat uiteraard eerst nog onderzocht moet worden. Puntenaftrek, verplichte degradatie behoren tot de mogelijkheden, maar ook het intrekken van de licentie. Dat zou dus kunnen inhouden dat FC Twente in een illuster rijtje komt van clubs die de laatste jaren uit het profvoetbal zijn verdwenen. Voetbal-Analyse.nl komt met het overzicht.

HFC Haarlem, verdwenen in 2010

Eén van de oudste voetbalclubs van Nederland. Ook één van de meest succesvolle, met jarenlang plaatsen in de middenmoot van de Eredivisie. Inmiddels is de club alweer een paar jaar failliet en ging het verder als amateurclub. Als er iets over de club in een voetbalbijbel zou staan dan komt het waarschijnlijk hier op neer: “God schiep eerst de hemel en de aarde en daarna HFC Haarlem.” De club is namelijk opgericht in 1889. Het werd in 1946 eenmaal landskampioen. HFC Haarlem heeft een waslijst aan bekende oud-spelers en oud-trainers. De legendarische Kick Smit, maar ook Ruud Gullit, Stanley Menzo, Hans Kraay jr., Edward en John Metgod, Johan Derksen en Dick Advocaat. Een kleine greep uit een imposante lijst. De laatste wedstrijd van de profclub was op 28 januari 2010 uit tegen Excelsior, er werd met 3-0 verloren. Hennie Spijkerman, de huidige assistent-coach van Ajax, was de laatste trainer die Haarlem als profclub meemaakte. HFC Haarlem was de laatste jaren in het profbestaan een satellietclub van Ajax geworden, maar desondanks wilde Ajax Haarlem niet redden van een faillissement. Dit faillissement werd op 25 januari 2010 uitgesproken, waardoor één van de belangrijkste clubs uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis ophield te bestaan.

396078_c5109152e45a446f9448e10cd8f53934

RBC Roosendaal, verdwenen in 2011

De eerste versie die ik van het populaire spel FIFA kocht, was de editie uit 2006. Naast de bekende clubs als Ajax, Feyenoord en PSV, was ook RBC Roosendaal vertegenwoordigd. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar in het seizoen 2005/2006 speelde het inmiddels failliete RBC Roosendaal nog in de Eredivisie. Dat was het vierde seizoen op rij en dat seizoen ook meteen het laatste, RBC eindigde als 18e en degradeerde naar de Eerste divisie. Een competitie waar het via de sportieve weg nooit meer uit zou komen. RBC behaalde dat seizoen slechts negen punten, mede door maar één zege. Dat was voor de ploeg van toenmalig trainer Robert Maaskant een 2-0 thuiszege op NEC. Bekende oud-spelers zijn onder meer Regi Blinker, Pierre van Hooijdonk, Ruud Brood, Kees Kwakman, Theo Laseroms, Henk Vos en Edouard Duplan. 300.000 à 500.000 euro had de club nodig om te overleven, maar dat geld kwam niet. Ook de gemeente Roosendaal liet meerdere malen weten dat van hun kant geen steun kwam. Ook het werken met een lagere begroting bood geen oplossing en de club ging op 8 juni 2011 failliet. RBC speelt nu als amateurclub in de Vierde klasse zondag.

396078_9421689d7c3e4c6d80803aece3b63d71

AGOVV Apeldoorn, verdwenen in 2013

Op Sportpark Berg & Bos in Apeldoorn is de carrière van menig profvoetballer uit de startblokken geschoten. Vraag het maar aan Klaas-Jan Huntelaar, die zijn eerste productieve seizoen als spits beleefde bij AGOVV. The Hunter werd door PSV uitgeleend aan AGOVV en maakte in het seizoen 2003/2004 26 doelpunten. AGOVV speelde nooit in de Eredivisie, maar bleek in de Eerste divisie een kweekvijver van talent. Niet alleen Huntelaar brak er door, maar ook aanvallers Nacer Chadli en Dries Mertens. Daarnaast speelden bij AGOVV door de jaren heen onder andere Paul Verhaegh, Ramon Leeuwin, Michiel Hemmen, Stefan Postma, Sander Fischer, Jop van der Linden en Heracles-trainer John Stegeman. Ook ontwikkelde huidig AZ-coach John van der Brom zich er een aantal jaar als trainer. Voor hem was AGOVV de springplank naar een baan in de Eredivisie bij ADO den Haag. AGOVV kwam echter in financiële problemen en had eind 2012 een belastingschuld van ruim 400.000 euro. Directeur Henk Timmer probeerde de club nog te redden, maar die poging draaide uit op een mislukking evenals inzamelingsacties van supporters. De club kreeg punten in mindering en werd op 8 januari 2013 failliet verklaard. Drie dagen later viel het doek voor de club definitief. De amateurtak speelt met ingang van dit seizoen in de Derde klasse B van de zaterdagamateurs.

396078_b0a294de68f1458193245ebf99a93f55

SC Veendam, verdwenen in 2013

De laatste club die uit het Nederlandse profvoetbal verdween was SC Veendam, dat vroeg als BV Veendam door het leven ging. Veendam speelde twee seizoenen in de Eredivisie, maar acteerde het merendeel van het bestaan in de Eerste divisie. Ook Veendam heeft een lange lijst van bekende oud-spelers die uitkwamen in stadion De Langeleegte. Leo Beenhakker, Johan Derksen, Pieter Huistra, Ron Jans, Jurrie Koolhof, Dick Nanninga, Ruben Schaken, Martijn van der Laan, Lars Lambooij en Peter van der Vlag. Een aantal spelers wordt er speciaal uitgelicht. Tom Overtoom, nu spelend bij Excelsior, was de laatste speler van Veendam die de award voor Speler van het Jaar kreeg. Marnix Kolder is de topscorer aller tijden van Veendam met 82 goals. Max Rosies speelde de meeste duels, 507. Joop Gall was er succesvol trainer. De belangrijkste ontbrekende hier is Henk de Haan, de enthousiaste oud-speler die zich opwierp als redder van Veendam toen het bijna mis dreigde te gaan. In onder andere tv-uitzendingen, zoals VI en DWDD, probeerde hij geld in te zamelen om Veendam te redden. Iets dat uiteindelijk mislukte. Zijn bekendste term was “Broez’n”, maar er viel voor hem aan Veendam als profclub niks meer te redden. Er was voor die redding ruim zes ton nodig, maar dat werd lang niet gehaald. Veendam werd failliet verklaard op 25 maart 2013. Het stadion De Langeleegte wordt nu bespeeld door amateurclub VV Veendam 1894. Zoals al eerder gezegd is SC Veendam de laatste profclub die failliet is gegaan. Het lijkt al een eeuwigheid weg, maar het is pas ruim twee jaar geleden.

396078_914d1344c8a44dda93e39f356fca2c42

 Voor iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt is het te hopen dat het niet tot het intrekken van de licentie komt. Saillant detail is dat het laatste team dat zich terugtrok uit het profvoetbal Jong FC Twente was. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat Jong FC Twente snel weer terugkeert in de Jupiler League. Het huidige eerste elftal van de club bestaat namelijk voor een groot deel uit de spelers van Jong Twente van vorig seizoen. Of er ook echt een reële kans is op het intrekken van de licentie valt nog te betwijfelen. Waarschijnlijk wordt het iets minder rigoureus opgelost, al weet je dat natuurlijk nooit zeker. Mocht het toch tot deze zware maatregel komen, dan schaart FC Twente zich in ieder geval in dit illustere rijtje van vergane glorie.