De opkomst van een goaltjesdief

396078_a8daac7976524063a6f3cb019ec46037

Hij is pas 21 jaar en tot voor kort kende vrijwel niemand hem nog op het hoogste niveau van Nederland. Van de zomer maakte Vincent Janssen de overstap van Almere City naar AZ, waar hij een driejarig contract tekende. Hij kende een stroeve start bij zijn nieuwe club, maar ontpopt zich nu als een echte spits van klasse. In zijn vijf laatste competitiewedstrijden wist hij zes keer het net te vinden. Twee van die doelpunten scoorde hij in het afgelopen weekend tegen SC Heerenveen, waarna hij werd uitgeroepen tot speler van de week. Tijdens die wedstrijd liet hij zien wat hij in zijn mars had en misschien gaf hij ons wel een schimp van alles wat hij nog kan bereiken.

Zijn succes van de afgelopen wedstrijden komt niet geheel uit de lucht vallen. Aan het begin van dit seizoen liet hij al zien zeer balvast en doelgericht te zijn. Het ontbrak hem nog alleen aan scoren, waar hij meerdere kansen voor nodig had. Na zijn eerste doelpunt in competitieverband lijkt er geen rem meer op te staan. Mede dankzij zijn enorme werklust is hij van enorme waarde voor de club uit Alkmaar.

Begin dit seizoen was de motor van Janssen vaak al na een uur leeg. Inmiddels laat hij zien dat hij topfit is en dat hij negentig minuten kan volhouden. Bovendien heeft AZ zijn wisselvallige 4-5-1 formatie veranderd naar een formatie waarin ook de nieuwe aanwinst Mounir El Hamdaoui tot zijn recht komt. De clubheld uit het kampioensjaar van AZ lijkt een enorme steun in de rug te zijn voor Janssen. Dat bleek ook uit de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen van afgelopen weekend waarin beide spitsen trefzeker waren. El Hamdaoui scoorde nota bene op aangeven van Janssen, waarbij hij wederom liet zien zeer balvast te zijn.

396078_bd95e982e1e549d8a6146b32d6dd50cf

Als de 21-jarige debutant in de Eredivisie deze lijn weet voort te zetten, wacht het Nederlands voetbal een mooi vooruitzicht. Een internationale carrière lonkt. Vincent Janssen weet zich ook te handhaven in Jong Oranje, waar hij meerdere malen het net wist te vinden. Zo bezorgde hij met een doelpunt zijn land drie punten tegen Jong Wit Rusland. Hij toont aan van cruciaal belang te zijn en wedstrijden te kunnen beslissen, iets waar het in de EK-kwalificatie voor Nederland aan ontbrak.

Tot die tijd kunnen we zijn ontwikkeling op de voet volgen bij AZ, waar hij in een jeugdig elftal een toonaangevende rol speelt. Ondersteund door een van zijn ervaren voorgangers, Mounir El Hamdaoui, is het wachten op meer moois. Een hardwerkende spits met het vermogen om te scoren, het is iets waar mensen voor naar het stadion komen. De geboren Brabander is voorlopig nog te bewonderen in Alkmaar, maar wie weet waar het schip strandt? Zijn toekomst is in ieder geval kleurrijk.

https://www.youtube.com/watch?v=iqAAndLGcO4

Geschreven door Jaran Nicolai

Jaran is als geboren Alkmaarder een trouwe AZ-supporter en had het voorrecht om tijdens het kampioensjaar om de twee weken in het stadion te zitten. Hij schrijft dan ook het liefst over binnenlands voetbal.