RSC Anderlecht: De ‘paars-witte’ talentenfabriek

396078_3513b0fa2f61465eb4ea295af59a59e9

“Turn your passion into your profession”, dat is dé slogan die wordt meegegeven aan de talenten in de jeugdopleiding van Anderlecht. Deze zin vat eigenlijk alles samen waar de ‘paars-witte’ ploeg voor staat. Zeer talentvolle spelers met passie voor de sport, die de kans krijgen om bij Anderlecht uit te groeien tot een profvoetballer in Europa. Anderlecht, de club van 33 titels in België, maar wat maakt deze club zo speciaal? Voetbal-Analyse licht de Belgische topploeg uit en daarbij ook de vele talenten en aanpak die de club hanteert.

Anderlecht in het verleden
Royal Sporting Club Anderlecht, of simpelweg Anderlecht, is een Belgische voetbalclub in de hoofdstad Brussel, uit de Brusselse gemeente Anderlecht. De club werd opgericht op 24 mei 1908, door Charles Roos samen met een grote groep jongeren die gepassioneerd waren door het voetbal. Uiteindelijk duurde het tot 26 september 1909 voordat Anderlecht zijn eerste officiële competitiewedstrijd mocht spelen. De clubkleuren werden ‘paars-wit’, want dat waren de kleuren van de bloemen die de koets van Koningin Elisabeth, die destijds een bezoek aan de gemeente bracht, sierden.

Anderlecht bereikte pas in 1921 het hoogste niveau in België, destijds werd dit de ‘Ere afdeling’ genoemd. In de jaren na de promotie naar het hoogste niveau bleek Anderlecht te sukkelen tussen de tweede divisie en de ‘Ere afdeling’. Uiteindelijk moest het wachten tot half jaren ’30 tot de ploeg daadwerkelijk kon uitgroeien van een staartploeg naar een stabiele (sub)topploeg in België.

Vanwege de Tweede Wereldoorlog lag de Belgische competitie enkele malen stil en moest Anderlecht daarom tot het seizoen van 1946/47 wachten totdat zij hun eerste titel konden winnen. ‘Paars-wit’ sloot het seizoen af met maar liefst 112 gescoorde doelpunten, nog steeds een absoluut record in de Anderlechtse geschiedenis. In de opkomende jaren groeide Anderlecht uit tot dé club in België en groeiden ze langzamerhand richting een Europese subtopper.

396078_9aeca854c9944c9bbec8155f3cd89f39

Het eerste elftal van Anderlecht dat de eerste titel won in het seizoen 1946/1947

Vanaf de jaren 60’ stond Anderlecht dan eindelijk in Europa bekend als een Europese subtopploeg. Zo schakelde Anderlecht in 1962 bijvoorbeeld grootmacht Real Madrid uit in de strijd om de Europa Cup I beker. ‘De paars-witte’ club was thuis vrijwel onverslaanbaar, maar wist op verplaatsing zelden te winnen, waardoor echt ver komen in het Europa Cup I toernooi moeilijk werd. Uiteindelijk wist het in 1970 de finale wel te bereiken van het broertje van de Europa Cup I, de Europa Cup II. Deze finale verloor het over 2 wedstrijden gezien van de Engelse topploeg, Arsenal FC. In 1975 was er eindelijk succes en werd de Europa Cup II gewonnen, ten koste van West Ham United. Dit was het begin van meer Europees succes. De Belgische topploeg won vier Europese prijzen in slechts drie jaar tijd. Het laatste Europese succes van Anderlecht dateert uit 1983, toen werd de UEFA Cup gewonnen ten koste van het Portugese Benfica. Wel werden er meerdere finales verloren tot aan de jaren 90’ door Anderlecht.

Vanaf ongeveer het jaar 2002 veranderde het beleid bij ‘Paars-wit’. Jonge talenten als Vincent Kompany, Anthony Van den Borre, Jonathan Legear en Olivier Deschacht kregen de kans. Er vond duidelijk een vernieuwing en verjonging plaats bij de Belgische ploeg. Dit was het begin van het huidige beleid, waarin de jeugd eigenlijk centraal staat en resultaat wordt gekoppeld aan het ontwikkelen en kansen geven aan de vele grote talenten uit de fabriek van Anderlecht. Inmiddels is Anderlecht dé club uit België, met 33 landstitels, 9 Belgische bekers, 12 Belgische Supercups en 5 Europese bekers.

396078_a832ec8074d44b12afc7db6a63d13f02Anderlecht viert de 33ste landstitel, afgelopen seizoen behaald

Het hedendaagse beleid
De ploeg staat erom bekend dat zij enorme talenten kunnen opleiden of voordelig weten aan te trekken vanuit het buitenland, die vaak het potentieel hebben om uit te groeien tot een van de betere spelers in Europa. Voorbeelden uit het verleden zijn Vincent Kompany, Romelu Lukaku, Anthony van Den Borre, Lucas Biglia en Mbark Boussoufa. Sommige van deze spelers spelen al in de Europese top of hebben nog de kans om deze te bereiken.

Dit komt mede omdat er een ware filosofie huist bij Anderlecht. Zij willen de jeugdige spelers zo kneden en formeren dat zij klaar zijn voor het hoogste Belgische en Europese niveau vanaf 18 tot 21 jaar. Mocht dit niet mogelijk zijn, probeert Anderlecht mee te denken met deze spelers en een oplossing te vinden BINNEN Europa. Anderlecht hecht grote waarde eraan dat hun jeugdspelers elders in Europa onderbracht kunnen worden. Sinds 2011, toen de RSCA Football Academy opende, is de Belgische ploeg steeds meer gaan vernieuwen en deze filosofie gaan praktiseren.

396078_6a47fbdc48fa4f28b32ccac9e215a5c8

Het supermoderne RSCA Football Academy, waar de talenten opgeleid worden tot spelers voor het eerste elftal

Het doel van Anderlecht is om altijd minimaal TWEE zelfopgeleide jeugdspelers in de eerste selectie te hebben. Een talent in de opleiding van Anderlecht moet voldoen aan drie algemene begrippen, de club leidt de speler op om technisch, tactisch, maar ook mentaal vaardig te kunnen zijn. Vaak als een speler ergens wordt opgeleid, is het talent groot, maar vergeet de speler vaak het koppie erbij te houden. Dit is een onderdeel dat Anderlecht weigert te verwaarlozen en dat kan soms zwaarder wegen dan het eventuele grote talent dat een speler herbergt. Anderlecht heeft beperkingen qua scouting voor spelers van een bepaalde leeftijd. Voor de allerjongste talenten, in een categorie van 6 tot 10 jaar, scout Anderlecht lokaal en gaan zij niet verder dan 30 KM maximaal. Voor de tweede categorie, talenten van 11 tot 16 jaar, scout Anderlecht door enkel België. En voor de derde categorie, talenten van 17 tot 21 jaar, scout Anderlecht wereldwijd. De club scout over werkelijk de hele wereld: Nederland, Argentinië en Japan zijn voorbeelden.

Anderlecht heeft ook samenwerkingsverbanden met Belgische, Franse en Nederlandse scholen, talenten die dusdanig opvallen en bereid zijn om de overstap te maken, kunnen hun studie afronden en krijgen hulp van Anderlecht bij het proberen te behalen van hun diploma. De club houdt ze scherp, stelt doelen aan de spelers en koppelt dat terug aan het spelen voor de club. Daarnaast wordt er elk kwartaal een gesprek gevoerd met de ouders van elke jeugdspeler. De ervaring leerde dat de ouders natuurlijk geïnteresseerd zijn naar wat de club denkt en vindt. En daarnaast steunen de ouders hun kind natuurlijk in het geval tegenslagen die de club meedeelt.

Net als de befaamde Ajax en Barcelona- opleiding probeert Anderlecht ook om zijn jeugdelftallen te laten voetballen als het vlaggenschip van de ploeg. Op deze manier is het makkelijker voor jeugdspelers om te integreren in het eerste elftal van Anderlecht. De speelstijl van Anderlecht toont ook vergelijkingen met dat van Barcelona en Ajax. De eerdergenoemde clubs zijn natuurlijk uniek op dat gebied, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten. Neem bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Arsenal, van enkele weken geleden in België. Anderlecht maakte het de Londense ploeg lastig door de bal snel rond te spelen, aanvallend te denken, niet onder de indruk te zijn van de sterren, hoog druk te blijven hanteren en gewoon heel professioneel te spelen tegen een op papier veel sterkere ploeg. Uiteindelijk verloren ze de wedstrijd heel ongelukkig, maar het was zeer onverdiend. De wraak voor de onverdiende nederlaag werd twee weken later genomen. Na een kansloze 3-0 achterstand, kwam Anderlecht terug naar 3-3 en dit was geheel verdiend te noemen.

Bekijk en oordeel zelf:
https://www.youtube.com/watch?v=akJqquwfYUo

De toptalenten van ‘Paars-wit’
Nu de filosofie bekend is, de aanpak bekend is en het beleid grotendeels is omschreven, kan Voetbal-Analyse de grootste talenten uit de Anderlecht selectie kort gaan bespreken en verklaren waarom zij zo goed zijn. De selectie van Anderlecht heeft een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en 221 dagen, hieruit blijkt dat zij met vrijwel enkel jeugd proberen te voetballen.

Oersterke Afrikaanse verdediger
Wij hebben het nu over Chancel Mbemba, een 20-jarig talent die 3 jaar actief was in de jeugdopleiding van Anderlecht en sinds zijn debuut onmiddellijk uitgroeide tot een vaste waarde. Het is een typische sterke donkere verdediger, denk aan types als Mangala, Sakho en Abidal in zijn goede jaren. Een verdediger die prima mee kan voetballen, maar ook weet wat verdedigen is. Hij wordt ook wel vergeleken met voormalig Anderlecht-talent Vincent Kompany. Vanwege zijn enorme snelheid en bovengemiddelde techniek is hij ook inzetbaar als back en dat maakt hem tot een zeer gewaardeerde kracht.

Oordeel zelf over Mbemba: 

Nuchtere zeer talentvolle Belgische verdediger
Wij doelen op de talentvolle Hervé Matthys. Hij begon als linksbuiten maar werd als zoveel spelers naar achter geplaatst. Anderlecht pikte hem in 2012 op en sinds dit jaar zit hij al vast bij de selectie. Hij is dus geen echte jeugdspeler te noemen maar wel een zeer groot talent. Hij is pas 18 jaar en vanwege zijn lengte, slechts 1,76 m, waren er twijfels of hij wel klaar is voor de top. Desondanks staat de jongeling bekend als een zeer groot talent, door zijn veelzijdigheid (hij is tweebenig en kan eventueel als back spelen), gevoel voor positionering en zijn enorme voetballend vermogen. Daarnaast zit er een goede kop op bij Matthys en lijkt hij een ware professional te zijn.

Het grootste talent van Anderlecht
We hebben het nu over Youri Tielemans, de jonge middenvelder die debuteerde op 15(!)-jarige leeftijd. Deze jongen wordt gezien als de parel van het Belgische voetbal. België heeft enorm veel talenten, dus deze uitspraak zegt nogal veel. Tielemans sloot al op 5-jarige leeftijd aan bij de jeugd van RSC Anderlecht en speelt dus al langer dan 10 jaar voor de Belgische topploeg. Hij wordt geroemd om zijn geweldige passing, vermogen om beslissingen te maken en prachtige techniek. De nog altijd pas 17-jarige middenvelder lijkt werkelijk alle ingrediënten te hebben voor een moderne topmiddenvelder. Hij is naast zijn uitmuntende techniek namelijk ook fysiek sterk en staat op het middenveld zijn mannetje.

Bekijk hieronder de frivoliteiten van Tielemans:
https://www.youtube.com/watch?v=cm_hZLvAL1g

De nummer 10 van Anderlecht
Een typische slimme, geniale middenvelder. Wij hebben het natuurlijk over de 20-jarige Dennis Praet. Hij werd onlangs nog verkozen tot speler van de maand door de supporters van Anderlecht. Praet speelt sinds 2011 voor Anderlecht en werd sindsdien gezien als een enorm talent. Hij heeft in de 3 á 4 jaar dat hij speelde voor Anderlecht steeds meer ervaring opgedaan, nationaal en Europees, en er wordt gezegd dat de jongeling bezig is aan zijn laatste seizoen voor Anderlecht. Dit jaar valt hij positief op in de Champions League, het hoogste niveau op clubvoetbal. Hij strooit met passes, heeft een prachtige passeerbeweging en toont aan over scorend vermogen te beschikken.

Oordeel zelf over Praet:
https://www.youtube.com/watch?v=V-JyeaVD-V0

Het grootste Colombiaanse talent
Zo werd Oswal Alvarez op 16-jarige leeftijd al genoemd, inmiddels is de spits 19 jaar oud en heeft hij zijn belofte voor Anderlecht nog niet waargemaakt. De jongeling werd 2,5 jaar continu geteisterd door blessures en slaagt er tot nog toe in om fit te blijven. Alvarez is zeer technisch vaardig en van nature een ware goalgetter. Anderlecht heeft een enorme parel in handen, maar het is zaak dat hij fit blijft. Als dat hem lukt, is dit een jongen voor de toekomst. Eentje om zeker te onthouden.

Bekijk Alvarez zelf:
https://www.youtube.com/watch?v=v3sKt8pEnjM

De nieuwe Zlatan Ibrahimovic
Wij hebben het natuurlijk over Aleksandar Mitrović. De Servische goalgetter tekende in 2013 een contract voor Anderlecht. Hij is pas 20 jaar, maar scoorde al meer dan 40 keer op het hoogste niveau en wordt gezien als één van dé spitsen voor de toekomst. Hij speelde al 55 wedstrijden voor Anderlecht, waarin hij maar liefst 24 doelpunten scoorde. Mitrović wordt geroemd om zijn snelheid, koelbloedigheid voor de goal, kopkracht, maar beschikt daarnaast ook gewoon over een uitstekende functionele techniek. Wij van Voetbal-Analyse zouden zeer verbaasd zijn als deze jongen de top niet haalt.

Oordeel zelf over Mitrović:
https://www.youtube.com/watch?v=as9C1YAuXcg

De Ghanese Messi
Zo wordt Frank Acheampong liefkozend genoemd door de trouwe supporters van RSC Anderlecht. De 21-jarige Ghanese vleugelspeler beschikt over een verschrikkelijke (start) snelheid en een werkelijk fantastisch linkerbeen. Hij koos na enkele jaren te hebben gespeeld in geboorteland Ghana, voor een opmerkelijke overstap naar Thailand. Hij werd uitgenodigd door Celtic en Manchester City voor een stageperiode, maar hij koos in 2013 voor een verhuur aan Anderlecht. Bij de beloften viel hij op en werd hij vervolgens aangetrokken voor het eerste elftal. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een vaste waarde en speelde hij al meer dan 30 wedstrijden voor de Belgische ploeg. Zijn verrassende dribbels, goed overzicht gecombineerd met een goede voorzet en een vreselijke snelheid, zorgen ervoor dat hij vrijwel niet af te stoppen is als hij eenmaal voorbij zijn tegenstander snelt.

Oordeel zelf over deze vleugelflitser:
https://www.youtube.com/watch?v=NMZ_6EouEyc

Het broertje van Michy Batshuayi
Aaron Leya Iseka is een 17-jarige parel uit de jeugdopleiding van Anderlecht. Hij is het broertje van huidig Marseille-spits Michy Batshuayi. Iseka kan worden omschreven als een echte moderne spits. Hij is absurd snel, heeft een neusje voor de goal, maar is ook sterk in de lucht en aan de bal waardoor hij goed kan fungeren als aanspeelpunt. Daarnaast beschikt hij over een goede functionele techniek, waardoor hij met zijn enorme snelheid vaak de juiste keuzes maakt. Veel spelers met zijn snelheid missen dat soort zaken juist, terwijl het bij Aaron wel in orde lijkt te zijn.

Bekijk hieronder beelden van de jonge Iseka:
https://www.youtube.com/watch?v=b-xyuy6PYM8

Een vleugelflitser met enorm veel dreiging
Dat is de juiste benaming voor Nathan Kabasele. Een Belgische rechtsbuiten van Congolese origine. Hij komt uit de jeugd van Anderlecht, werd meermaals verhuurd vanwege dat hij er nog niet klaar voor zou zijn, maar het kwartje lijkt inmiddels gevallen. In 2011 kon Kabasele rekenen op veel interesse van verscheidene Europese topclubs. Onder meer PSV, FC Barcelona, Manchester United en AS Monaco kwamen de jonge aanvaller scouten. Inmiddels is de 20-jarige spits een belangrijke speler voor Anderlecht. Hij mocht dit seizoen al 7 keer opdraven voor Anderlecht en kreeg al de kans om penalty’s te nemen. Daarbij viel het op dat hij zijn penalty op de ‘Hazard-wijze’ neemt, hij schiet dus de bal zonder te kijken. Een knappe prestatie, waaruit al blijkt dat Kabasele over een goede techniek beschikt. De Belgische spits is fysiek zeer sterk, tweebenig, maar beschikt ook over een flinke snelheid, waardoor hij op elke positie voorin uit de voeten kan. Hij kan worden omschreven als een moderne aanvaller. Hij is een speler die graag zijn actie maakt en die het best speelt wanneer hij het vertrouwen krijgt van de trainer. Eigenlijk heeft hij dus alle ingrediënten om uit te groeien tot een Europees gevreesde vleugelspeler annex aanvaller.

Oordeel zelf: Beelden van een veel jongere Kabasele, op huurbasis bij De Graafschap

Conclusie: RSC Anderlecht heeft een rijke geschiedenis, waarin uiteindelijk de keuze is gemaakt om het beleid aan te passen op de geliefde eigen jeugd+ jonge talenten uit het buiten/binnenland. Vele talenten beschikken over de ingrediënten om door te groeien naar een speler van het absolute niveau. Anderlecht kan met deze filosofie zelf ook proberen door te groeien na de (sub)top van Europa. Kortom, wij van Voetbal-Analyse adviseren de neutrale voetbalfan: houd de genoemde talenten in de gaten en bekijk regelmatig een wedstrijdje van Anderlecht!