Golden Boy award: Wie is het grootste talent van Europa?

396078_e80f43fc06254da89223c9eacff84a79

De Italiaanse sportkrant Tuttosport kwam ook dit jaar weer met een shortlist van veertig namen voor de Golden Boy prijs. Onder de genomineerden zitten twee Nederlanders die in aanmerking komen voor de prijs. Jetro Willems (PSV) en Tonny Vilhena (Feyenoord). De Golden Boy is een prijs voor het grootste Europese voetbaltalent onder 21 jaar. De winnaar wordt gekozen door dertig sportjournalisten van Europese media. Eerder werd de prijs de Trofeo Bravo genoemd. De prijs werd in het verleden onder meer gewonnen door Lionel Messi, de superster van FC Barcelona. Wij van Voetbal-Analyse geven onze opinie wie deze prestigieuze prijs moet winnen. Vorig jaar won Paul Pogba (Juventus) de prijs.

3. Divock Origi
Origi is de zoon van ex- voetballer Mike Origi. Hij werd op 18 april 1995 geboren aan de kust van Oostende. In 2010 ruilde de toen 15-jarige aanvaller Genk in voor het Franse Lille OSC. In 2012 maakte hij zijn debuut in het tweede elftal van de Franse subtopper, een jaar later ook in het eerste elftal. Origi werd pas bekend voor de voetbalwereld afgelopen zomer in Brazilië op het WK. De Belg maakte indruk in de punt van de aanval bij de Rode Duivels. Origi maakte zijn debuut voor de nationale ploeg in de voorbereiding voor het WK tegen Luxemburg. Inmiddels heeft hij al elf interlands bij elkaar gesprokkeld. Origi maakte het enige doelpunt in de wedstrijd tussen België en Rusland op het WK. Na deze wedstrijd had Origi Romelu Lukaku uit de basis gespeeld. Met het doelpunt dat hij maakte tegen Rusland werd hij de jongste doelpuntenmaker ooit voor België op een WK. Origi werd geselecteerd voor de nationale ploeg na een sterk seizoen bij Lille. Het talent wist zich knap te onderscheiden in de fysiek sterke Ligue 1 mede dankzij zijn fenomenale techniek. Hij wist in het afgelopen seizoen 5 keer te scoren uit 30 wedstrijden. De aanvaller speelde veelal aan de rechterkant bij LOSC Lille. Zijn opvallende WK leverde Origi een toptransfer op naar Liverpool. Liverpool trok 12 miljoen euro uit de buidel voor de Belgische revelatie. Hij tekende een contract voor 5 jaar en zal het komende seizoen nog wel gestald worden bij Lille, omdat hij bij Liverpool nog niet in aanmerking komt voor voldoende speelminuten. Origi is zeker een kanshebber voor de Golden Boy prijs.

Bekijk Origi hieronder en oordeel zelf.

2. Adnan Januzaj
Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest rondom Adnan Januzaj. De hele voetbalwereld vroeg zich af voor welke nationaliteit hij zou gaan kiezen. Hij kon kiezen tussen België, Albanië, Bosnië en Herzegovina en Turkije. Uiteindelijk koos hij voor België. Januzaj was dan ook actief op het WK in Brazilië voor België. Enkel tegen Zuid-Korea mocht Januzaj 60 minuten meedoen. Buiten zijn keuze voor België maakte Januzaj ook zijn debuut bij Manchester United. In de wedstrijd om de Community Shield tegen Wigan Athletic mocht de Belg na 83 minuten invallen. Uiteindelijk zou Januzaj in 27 wedstrijden meespelen. Daarin maakte hij 4 doelpunten. Zijn belangrijkste goals maakte hij tegen Sunderland. Dankzij 2 goals van Januzaj draaide Manchester United, in een teleurstellend seizoen, een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning. Onder Louis van Gaal heeft Januzaj nu een basisplaats bemachtigd in het keurkorps van de Nederlandse oefenmeester. Ook nam hij het legendarische rugnummer 11 over van de gestopte Ryan Giggs. Januzaj is afkomstig uit de hoofdstad van België, Brussel. Hij werd daar op 5 februari 1995 ter wereld gebracht. Al vroeg viel zijn voetbaltalent op bij de scouts van FC Brussels. In 2001 werd hij opgenomen in de jeugdopleiding. Hij speelde slechts 4 jaar bij FC Brussels in de jeugd, want Belgische topclub Anderlecht liet weten enorm gecharmeerd te zijn van de vleugelflitser en nam hem over voor een opleidingsvergoeding. Na 6 jaar in de jeugd te hebben gespeeld bij Anderlecht toonde Manchester United belangstelling. Januzaj twijfelde niet en nam het vliegtuig naar Manchester om op 16 jarige leeftijd daar te gaan voetballen. Januzaj kende een moeilijk begin bij ‘The Mancunians’, maar in het afgelopen seizoen is Januzaj dan toch doorgebroken bij de Britse grootmacht en liet zien dat we nog veel van deze Belg gaan horen in de toekomst.

Bekijk Januzaj hieronder en oordeel zelf.
https://www.youtube.com/watch?v=yEtzCL6e4co

1. Raheem Sterling
Raheem Sterling werd geboren in Kingston, Jamaica. Sterling doorliep het grootste gedeelte van zijn opleiding in Londen bij Queens Park Rangers. Op voorspraak van toenmalig Liverpool-trainer Rafael Benitez. Hij verhuisde voor 600.000 euro van Loftus Road naar Anfield Road. Dit bedrag kon oplopen afhankelijk van hoeveel wedstrijden hij uitkomt in het eerste elftal van Liverpool. Dankzij zijn dubbele nationaliteit mocht hij ook voor de nationale ploeg van Jamaica uitkomen. Hij koos echter voor Engeland. Hij werd voor het eerst opgenomen in de selectie voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekräine. Zijn debuut maakte die in een oefenwedstrijd op 14 november tegen Zweden. Sterling was ook actief in Brazilië tijdens het WK. Sterling stond in de basis tijdens de groepswedstrijd tegen Italië, deze wedstrijd werd met 1-2 verloren. Het WK liep uit op een deceptie voor Engeland ,want na de groepsfase konden de koffers weer worden ingepakt. Het afgelopen seizoen deed Liverpool heel lang mee om de titel. Er werd hardop gedroomd voor de eerste titel sinds het seizoen 1989-1990. Met name Luis Suárez en Daniel Sturridge hadden daar een grote invloed op met hun vele goals, maar ook de piepjonge Raheem Sterling had een groot aandeel in de opmars van Liverpool. Met zijn dynamiek was de flankspeler erg gevaarlijk voor de tegenstander. Uiteindelijk moest Liverpool de titel toch laten aan Manchester City. Wel is er dit seizoen sinds lange tijd weer de Champions League hymne te horen op Anfield. Dankzij zijn ijzersterke seizoen kreeg Sterling ook de PFA Young Player of the Year uitgereikt. Sterling maakte 10 doelpunten in het seizoen 2013-2014. Zijn debuut maakte hij al een seizoen eerder. Op 24 maart mochte de watervlugge Engelsman zijn debuut maken op 17 jarige leeftijd tegen Wigan Athletic. Hij werd daarmee de op een na jongste speler aller tijden van Liverpool. Voor ons is Sterling een groot gegadigde voor deze prijs na een fantastisch seizoen bij Liverpool, waarin hij zeer bepalend was voor de goede prestaties van Liverpool.

Bekijk Sterling hieronder en oordeel zelf.