Romelu Lukaku: Het oermens uit België

396078_2e4207ca71b04c34833e98ab3c06e203

Romelu Menama Lukaku is een grote, sterke jongeman van 1 meter 90, die zijn roots heeft liggen in het land waar de mensen graag spreken van ‘the Red Devils’, oftewel België. Op dit moment komt de Belg uit voor Everton. Door zijn kracht, snelheid en gouden linkerbeen is hij een nachtmerrie voor elke verdediger. De Everton-fans roemen de nummer 10 vooral om zijn indrukwekkende postuur en onverzettelijkheid en gaven hem daarom de bijnaam ‘De Tank’. Na de bijnaam volgden supportersgezangen en nu is er een volwaardig lied, inclusief videoclip opgedragen aan Lukaku. Andere bijnamen zijn: Big Rom en The Kraken. Hij heeft het al helemaal voor elkaar en dat terwijl hij nog maar 21 jaar is. Kortom, het is een spits voor de toekomst.

Jeugd
Op vijfjarige leeftijd begon de passie voor het voetbal. Zijn carrière begon bij de jeugd van Rupel Boom FC, evenals zijn vader, voormalig voetballer Roger Lukaku. Hij speelde daar van 1999 tot 2003. De jonge Lukaku ging vervolgens spelen voor KFC Wintam. Hij mocht maar een jaartje de sfeer daar proeven, want in het volgende seizoen speelde hij voor Lierse SK. Lierse toonde kort na Nieuwjaar in het seizoen 2003/2004 interesse in hem, maar Lukaku moest van zijn vader het seizoen afmaken bij Wintam.

In dat halfjaar trainde hij met Lierse wanneer er bij Wintam geen training was. In zijn tijd bij Lierse werd zijn ploeg twee keer kampioen. Ook scoorde hij 121 goals in 68 wedstrijden. Toen Anderlecht in 2006 aan de deur klopte, kon Lierse hem niet meer houden. Dat jaar haalde Anderlecht bovendien maar liefst 13 spelers weg bij Lierse, waaronder ook zijn jongere broer Jordan Lukaku. Romelu scoorde in de jeugd van Anderlecht wederom aan de lopende band. Hij wist 131 keer het net te vinden in 93 wedstrijden. Wat betreft zijn fysieke kwaliteiten liep de jonge spits vaak voor op zijn generatiegenoten.
396078_cd0e4762eebf4bbda86e6a8cc1a46c19
Lukaku in zijn jeugd bij Anderlecht tegen Feyenoord. o.a. zie je Boëtius op de foto. 

Profcarrière
Debuut

Op zijn zestiende verjaardag tekende Lukaku een profcontract bij Anderlecht. Aan het einde van het voetbalseizoen 2008-’09 stonden Anderlecht en Standard Luik op een gedeelde eerste plaats. Om te bepalen wie de landstitel kreeg, werden er twee testwedstrijden georganiseerd. In de tweede testwedstrijd mocht Lukaku na 65 minuten debuteren op het hoogste niveau.

Pro League
In de Belgische Jupiler Pro League maakte hij in het seizoen 2009-2010 zijn eerste doelpunt voor Anderlecht op zaterdag 22 augustus, in de competitiewedstrijd tegen SV Zulte Waregem. Langzamerhand werd Lukaku een vaste waarde in het team van Anderlecht. Op zondag 20 september startte Lukaku voor de eerste maal in de basis tijdens de competitiewedstrijd Anderlecht – AA Gent. Donderdag 24 september wist Anderlecht drie punten te behalen in de wedstrijd Moeskroen – Anderlecht door het beslissende doelpunt van Lukaku.

Lukaku schoot in zijn eerste seizoen als zestienjarige 15 goals tegen de touwen. Maar het geluk was nog niet op want in 2009 werd hij benoemd tot Belgische sportbelofte van het jaar. Ook eindigde Lukaku als derde op het Gala van de Gouden Schoen. Weliswaar een diepterecord in de Belgische topschutter geschiedenis. Dat kan deels worden verklaard doordat de competitie afgeslankt werd van 18 naar 16 ploegen, en nadien zelfs naar 15 ploegen. Op het einde van het seizoen werd Lukaku voor de eerste keer in zijn profcarrière kampioen. Ook won hij in datzelfde jaar de Belgische Supercup.

Bij het begin van het seizoen 2010-2011 liep Lukaku een blessure op en moest hij met een trainingsachterstand aan de competitie beginnen. Ook al was hij nog niet topfit, toch wist hij meteen twee keer te scoren in de CL kwalificatiematch tegen TNS. In de competitie liep het nog niet zoals het moest, maar na enkele moeilijke weken vindt Lukaku zijn niveau terug en begint hij weer te scoren. Zo maakte hij onder andere de ‘winning goal’ in de topper tegen KRC Genk.

In de competitie liep het niet zo vlot, Lukaku wist pas op de 6de speeldag uit tegen STVV zijn eerste doelpunten te scoren. Hij was de man van de avond met 2 goals, maar Lukaku kon voorlopig de prestaties van het vorige seizoen niet evenaren. Eind oktober 2010 kwam daar verandering in en tussen de 24ste van die maand tot de winterstop maakte Lukaku bijna elke week een doelpunt. Ondertussen had hij ook zijn eerste doelpunten voor de Rode Duivels al gemaakt in de oefeninterland tegen Rusland. Na de winterstop kon de trots van Anderlecht zijn vorm van voor de jaarwisseling niet aanhouden en hij moest tot de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie wachten tot een doelpuntje. Daarna was het hek weer van de dam en in de play-offs scoorde hij in 9 matches 4 keer.

Europese competitie
Lukaku maakte zijn Europees debuut in de Champions League tegen Olympique Lyon. Op 17 december 2009 scoorde Romelu Lukaku twee keer tegen Ajax in de ArenA. Anderlecht won de wedstrijd met 1-3 en plaatste zich voor de volgende ronde van de Europa League. Daarmee is hij na Nii Lamptey, toen ook bij Anderlecht, en Niklas Bärkroth de jongste doelpuntenmaker in een Europese competitie.

Chelsea
Chelsea was al van kinds af aan de favoriete club van Lukaku. Tijdens een bezoek aan het stadion in 2010 zei hij: “De dag dat ik hier speel, is de enige dag dat ze me thuis zullen zien wenen.”

Op 22 juni 2011 wordt de Portugees André Villas-Boas hoofdtrainer van Chelsea. Op 22 juli 2011 sprak Villas-Boas de geruchten over een toekomstige aankoop van Lukaku voor een bedrag van 20 miljoen euro (18 miljoen pond) tegen. Kort voor het ondertekenen van het akkoord verklaarde hij echter: “Hij is een heel interessant jong talent en we moeten onszelf kunnen plaatsen om een dergelijk talent aan te trekken”.

Na maanden van geruchten bereikten Anderlecht en Chelsea op 6 augustus 2011 een akkoord over de transfer van Lukaku voor een som van waarschijnlijk 12 miljoen euro. Christoph Henrotay, de zaakwaarnemer van Lukaku, verklaarde dat met beide clubs afgesproken was de transfersom niet bekend te maken, “Het is alleszins één van de grootste Belgische transfers ooit”. Lukaku tekende een contract van 5 jaar bij de Engelse club.

Op 27 augustus 2011 maakte Lukaku zijn officiële debuut voor Chelsea. Hij viel in de competitiewedstrijd tegen Norwich City FC na 82 minuten in voor Fernando Torres. In dit seizoen werd hij niet geselecteerd om in de Champions League te spelen voor Chelsea.

In 2012 won Lukaku de FA Cup met Chelsea.

West Bromwich Albion
In het seizoen 2012/13 werd Lukaku uitgeleend aan West Bromwich Albion FC. Romelu maakte zijn debuut bij West Bromwich Albion tegen het grote Liverpool FC. Lukaku trok zich nergens van aan en scoorde meteen. Uiteindelijk won zijn nieuwe ploeg met 3-0. 19 mei 2013 was een van de hoogtepunten in de carrière van Lukaku, want op de laatste speeldag scoorde hij een hattrick tegen Manchester United. Hij is na Samuel Eto’o, David Bentley en Dirk Kuijt slechts de vierde speler ooit die daar in geslaagd is. De wedstrijd eindigde in 5-5. Het was een speciale wedstrijd aangezien Sir Alex Ferguson voor de 1500e keer op de bank zat bij United en het tevens zijn laatste wedstrijd was als manager van The Mancunians. In totaal scoorde hij zeventien doelpunten in 35 competitiewedstrijden voor West Bromwich Albion.

Na de kwalificatiematch van de Rode Duivels tegen Servië op 7 juni, maakte Lukaku bekend dat hij een gesprek heeft gehad met Jose Mourinho en dat hij volgend seizoen zeker bij Chelsea FC zal spelen. Hij zou er volgens Mourinho een basisplaats kunnen krijgen. Lukaku speelde in de voorbereiding van het seizoen 2013/14 mee met zijn club, Chelsea. Hij viel in tijdens de Europese Supercup in de 97ste minuut voor Fernando Torres bij een 1-2 stand voor Chelsea tegen tegenstander Bayern München. Het werd in de verlenging nog 2-2, wat leidde tot penalty’s. Helaas voor Lukaku miste hij de laatste penalty waardoor Chelsea de wedstrijd verloor.
396078_97359ee127f64f4e97b88eb9b5db909b
Lukaku komt het veld in voor Fernando Torres

Everton FC
Lukaku leek aan de aanvang van het seizoen 2013/14 niet uitgeleend te worden, mede doordat hij al drie keer in actie was gekomen voor de ploeg uit Londen. Toch tekende Lukaku op de laatste dag wel een huurcontract bij Everton FC. Lukaku wilde zich heel graag bewijzen bij de club uit Liverpool en dat deed hij ook voltreffelijk. Lukaku scoorde meteen bij zijn debuut door de 3-2 te maken tegen West Ham United. Nadat Lukaku had gescoord botste hij tegen een verdediger van West Ham, om vervolgens bewusteloos neer te ploffen. Achteraf moest hij aan de dokter vragen wie gescoord had.

De eerste keer dat Lukaku voor The Toffees thuis speelde, tegen Newcastle United, scoorde hij meteen twee keer en leverde hij een assist af, wat goed was voor de 3-2-overwinning. Dankzij het goede spel van Lukaku en het feit dat hij vijf keer wist te scoren in zes wedstrijden, kreeg Lukaku in september de trofee voor Everton speler van de maand. Op 30 juli 2014 werd bekend dat Lukaku definitief naar Everton verhuist. Hij tekende een vijfjarig contract. Everton FC betaalde circa €35.000.000, – voor hem aan Chelsea FC.

Nationale ploeg
Lukaku heeft de nationale jeugdploegen vlot doorlopen. Bij zijn debuut bij België onder 21 scoorde hij meteen tegen Slovenië. Vervolgens mocht hij enkele malen opdraven bij de Belgische beloften. In februari 2010 werd Lukaku aan de definitieve selectie voor de Rode Duivels toegevoegd. Hiermee werd hij de op twee na jongste Rode Duivel ooit, na Fernand Nisot (16 jaar en 19 dagen, 1911) en Anthony Vanden Borre (16 jaar en 187 dagen, 2004). Op 3 maart maakte hij zijn debuut in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Kroatië. Hij kreeg van bondscoach Dick Advocaat het nummer 9 en stond in de basis.

Na het vroege ontslag van Advocaat werd Georges Leekens opnieuw bondscoach. Ook hij haalde Lukaku bij de selectie. Hij zag in de jonge aanvaller een vaste waarde voor de toekomst in de aanvalslinie van de Rode Duivels. Op 17 november 2010 maakte hij zijn eerste doelpunt voor de nationale ploeg. In een oefeninterland tegen het Rusland van bondscoach Advocaat maakte hij al na twee minuten een goal. In de tweede helft maakte hij ook de 0-2, en bepaalde daarmee de eindstand.

Ook op 11 oktober 2013, tijdens een beslissende kwalificatiematch tegen Kroatië voor het wereldkampioenschap 2014 in Brazilië, scoorde Lukaku tweemaal: beide in de eerste helft. België won de match met 1-2 en werd hierdoor groepshoofd en plaatste zich rechtstreeks voor het WK. Op 13 mei 2014 kondigde bondscoach Marc Wilmots aan dat Lukaku ook deel zal uitmaken van de selectie van België op het wereldkampioenschap voetbal 2014 waar hij opnieuw met het nummer 9 zal spelen.

Op 26 mei 2014 scoorde hij bij de nationale ploeg voor het eerst een hattrick tijdens een vriendschappelijke interland tegen Luxemburg. Hij was de eerste Rode Duivel die daarin slaagde sinds Bob Peeters op 28 februari 2001 driemaal scoorde tegen San Marino. Maar doordat Marc Wilmots één wissel teveel uitvoerde, werd het duel tegen Luxemburg geschrapt uit de statistieken.

Minder dan een week later scoort hij op 1 juni 2014 zijn 4de goal in een week tijd. Hij maakte dan de 1-0 tegen Zweden. Op 1 juli 2014 op het wereldkampioenschap in Brazilië scoorde hij zijn eerste goal op een groot toernooi tegen de VS. Hij viel in bij de verleningen. Hij gaf eerst een assist op Kevin de Bruyne en scoorde later zelf de 0-2. De uiteindelijke uitslag was 1-2.

Afgelopen woensdag mocht Romelu Lukaku in de oefeninterland tegen IJsland (3-1) bij de rust een onzichtbare Moussa Dembélé komen vervangen en bedankte bondscoach Marc Wilmots voor het vertrouwen door in de 73e minuut de 3-1 eindstand op het scorebord te zetten. ‘Ik ben tevreden over mijn wedstrijd’, vertelde de Everton-aanvaller na de wedstrijd.

Romelu Lukaku heeft in totaal 33 wedstrijden gespeeld voor de Rode Duivels. Hij vond 8 keer het net voor het nationale team.
396078_3fa8ffaae9f041729d87408633d81c03
Kevin de Bruyne met Romelu Lukaku voor de Rode Duivels

De school van Lukaku
In het najaar van 2010 begon het tv-programma De school van Lukaku. In dat programma werden leerlingen van het Sint-Guido Instituut uit Anderlecht gevolgd. Lukaku, die tijdens de opnames als profvoetballer was doorgebroken, was één van die leerlingen. Omdat hij de bekendste leerling was, en door zijn voetbalcarrière ook een buitenbeentje, kreeg het programma de titel De school van Lukaku mee. Lukaku was zeer gefocust op school. Hij wilde niet naar zijn geliefde club Chelsea, voordat hij zijn diploma had. Hij spreekt Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Engels en hij verstaat Duits. Het is dus wel duidelijk dat hij een grote talenknobbel heeft.

Hieronder een filmpje met goals van Lukaku