SC Cambuur Leeuwarden: Van laagvlieger in eerste divisie naar gerespecteerde Eredivisieclub (deel 1)

396078_6163d3daa07643f1a6729e938511ebec

“De tijden dat kleine clubs ontzag moesten hebben voor de top drie zijn voorbij. Wij hebben komende zondag de middelen, met onze ploeg en onze supporters, om van hen te winnen.“ De uitspraken van Henk de Jong voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax waren veelzeggend. Niet alleen getuigden zij van een gezonde portie boeren bluf, ze waren toch vooral een perfecte samenvatting van het voetbal van het huidige SC Cambuur Leeuwarden: aanvallend, gedurfd en met bakken doorzettingsvermogen.

Hoe anders was dat zo’n negen jaar geleden, in 2005, toen de Geelblauwen hun wedstrijden nog afwerkten in de krochten van de toenmalige Gouden Gids Divisie. Spelers als Peter van der Vlag, Tim Nijssen en Paul Smulders speelden elke vrijdag alsof hun leven er vanaf hing. De resultaten waren echter niet om over naar huis te schrijven. Van haar eerste negen wedstrijden in de competitie won Cambuur er geen één en in de winterstop stond de club op een schamele zeventiende plaats.

Nog zorgwekkender dan de tegenvallende sportieve resultaten, waren de acute financiële problemen waar SCC in verkeerde. De club had een gigantische schuld van zo’n acht miljoen euro. Daarnaast vormden de salarissen van de maanden december en januari (een bedrag van 350 duizend euro) een groot acuut probleem. Als het bestuur hier niet op tijd een oplossing voor wist te vinden, was de kans groot dat Cambuur zijn licentie kwijt raakt.

Na ellenlange onderhandelingen die, tot grote woede van de supporters, geen resultaten opleverden, stelde het bestuur een ultimatum vast. Als er voor 1 december 2005 nog geen oplossing was, zou SC Cambuur Leeuwarden faillissement aanvragen.

396078_6163d3daa07643f1a6729e938511ebec

De in blauw-geel gehulde menigte die zich op deze roemruchte datum voor het eigen stadion had verzameld, wachtte in spanning af. Sommigen van hen hadden op dat moment voor zichzelf hoogstwaarschijnlijk al afscheid genomen van hun geliefde club. Nog één keer genoten zij in hun gedachten van de magistrale acties van Koko Hoekstra, de robuuste slidings van Jaap Stam en de fantastische reddingen van Fred Grim. Nog één keer, en nooit meer. Hun eens zo geliefde club lag zwaar gehavend in een ziekenhuisbed, en de dokter had de stekker al half uit het stopcontact getrokken. Cambuur zou binnen een paar uur verleden tijd zijn.

Maar zover kwam het gelukkig niet. Het verhaal gaat dat een viertal vastgoedhandelaren langs het stadion reed en de groep supporters zag staan, waarna zij hun hand over hun hart streken en besloten om de club uit de problemen te hebben. Hun namen: Klaas Buwalda, Dirk Hoekstra, Jan Riedstra en Wim Sleijfer. De heren zouden later door menig Cambuur-supporter de Vier Redders genoemd worden. Het viertal besloot om gelijk 350 duizend euro op tafel te leggen om de daaropvolgende twee maanden te kunnen onderhandelen over een permanente oplossing. Uiteindelijk werd na lang onderhandelen, waarbij de vier redders opnieuw een flinke smak geld moesten betalen om de club in leven te houden, besloten om het stadion op te kopen voor een bedrag van zo’n negen miljoen euro. Dit zou overigens later weer verkocht kunnen worden aan de Accolade-Groep, een vastgoedonderneming die ook bij de onderhandelingen betrokken was.

Cambuur Leeuwarden eindigde het geruchtmakende seizoen 2005-2006 op een teleurstellende vijftiende plaats. Ook de twee daaropvolgende seizoen verliepen niet geheel zonder slag of stoot. De Blauwgelen eindigden achtereenvolgens twaalfde en zeventiende in de Jupiler League (het biermerk was inmiddels naamgever geworden van de competitie, eerder was dit nog de Gouden Gids Divisie). Als reactie op de tegenvallende resultaten, besloot het clubbestuur in de zomer van 2008 om de selectie een flinke kwaliteitsinjectie te geven. Er werd flink gewinkeld en aan het einde van de transferperiode was de club erin geslaagd veertien nieuwe selectiespelers, onder wie Nassir Maachi en Tjaronn Chery (huur) aan te trekken.

396078_6163d3daa07643f1a6729e938511ebec
Het resultaat van de kwaliteitsinjectie: de gloednieuwe selectie voor het seizoen 2008-2009

De verwachtingen voor het volgende seizoen waren hooggespannen en de vers gedrukte seizoenskaarten vlogen dan ook als warme broodjes over de toonbank. Het publiek kreeg wat het wilde zien: goed voetbal. Onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Stanley Menzo eindigde Cambuur op een keurige derde plaats in de competitie en mocht het derhalve voor het eerst sinds zeven jaar weer meedoen aan de play-offs. Bijna was de club zelfs gepromoveerd naar de Eredivisie, maar opponent Roda JC bleek beter in het nemen van strafschoppen tijdens de finale van de nacompetitie.

Achteraf kon dit seizoen gezien worden als een absoluut kantelpunt in de afgelopen tien jaar. Niet alleen werd de kwaliteit van de selectie sterk verbeterd, maar ook werd de voetbalfilosofie van de club steeds meer duidelijk. Cambuur begon ook buiten Leeuwarden steeds meer naam te maken. Al helemaal toen de Leeuwarders het seizoen daarop ook nog eens tweede werden in de competitie. Helaas werden de play-offs ook toen verloren.

Maar aan al het moois komt een eind. Zo ook bij Cambuur, dat op dat moment als het ware in sprookjestoestand verkeerde. De harde realiteit was dat de kwaliteitsinjecties flink hadden ingehakt op de financiële buffers van de club. Een nieuwe crisis was binnen handbereik. Deze keer greep het bestuur wel op tijd in: de dure spelers met aflopende contracten werden de twee daaropvolgende seizoenen verkocht. Dit vergde veel improvisatievermogen van de technische staf. Stanley Menzo was inmiddels vertrokken naar Vitesse en Alfons Arts had het roer overgenomen, samen met nieuwkomer Henk de Jong. De Geelblauwen eindigden deze twee seizoenen twee keer op een prima vijfde plaats.

Het seizoen 2012-2013 zal bij menig Cambuur-supporter de boeken in gaan als zijnde historisch. Met een selectie die gedurende de twee jaar daarvoor naar elkaar toe was gegroeid, maakte SCC furore in de eerste divisie. Hoewel men tijdens het seizoen niet mocht genieten van de koppositie – alleen de laatste 48 minuten werden als koploper doorgebracht – werd de club na een zenuwslopende laatste wedstrijd toch kampioen. Promotie was, na vier jaar nacompetitie gespeeld te hebben, eindelijk afgedwongen. Een enorm volksfeest was het gevolg.

396078_602a8c2903e143a5a2010138f9adb938

Het eerste jaar als Eredivisionist bevalt vervolgens goed. Met een nauwelijks veranderde selectie, treedt Cambuur aan op het strijdtoneel. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges presteert boven alle verwachtingen en wordt door velen geroemd om het gedurfde en aanvallende spel. Ook de resultaten mogen er zijn. Hoewel er lang aan nacompetitie wordt gedacht – Cambuur staat in de winterstop op de zeventiende plaats -, zorgt een succesvolle tweede seizoenshelft ervoor dat de club zich hier al twee wedstrijden van tevoren niet meer druk over hoeft te maken. De Blauwgelen eindigen zonder twaalfde in de competitie. Trainer Dwight Lodeweges maakte het einde van het seizoen niet mee bij de club. Hij had immers bekend gemaakt na de zomerstop bij aartsrivaal SC Heerenveen aan de slag te gaan, hetgeen in het verkeerde keelgat schoot bij een deel van de Cambuur-aanhang.

Dit seizoen verrast Cambuur vriend en vijand. De lijn van aanvallend voetbal wordt onvoorwaardelijk doorgezet, wat sympathie opwekt bij menig voetbalvolger. De Geelblauwen bieden altijd dapper strijd tegen de grote ploegen uit de Eredivisie. Soms levert dit resultaat op, soms niet. Maar saai wordt het nooit in Leeuwarden. Daarnaast zijn de prestaties ook buitengewoon goed te noemen. Op dit moment zijn we aanbeland in de twaalfde speelronde van het seizoen 2014/15 en staat SCC op een keurige achtste plaats. Dit is zelfs nog hoger geweest; in speelronde negen nam het team van de sympathieke Henk de Jong de derde plaats van de ranglijst in. Ook wist de ploeg tot grote vreugde van haar trouwe achterban een 2-0 achterstand in de wedstrijd tegen aartsrivaal SC Heerenveen nog om te buigen tot een 2-2 gelijkspel.

Volgende week komt het tweede deel van de analyse online, waarin de tactiek en de spelers van het huidige Cambuur uitgebreid besproken worden.
396078_dcab0bf486c741038c9453702b792e16