Athletic Bilbao: De sympathieke ploeg die enkel uit Basken bestaat

Athletic Bilbao, Athletic Club of “Los Leones” staat bekend als een sterke ploeg in de Spaanse competitie. Sinds de oprichting van de competitie in 1927 is de ploeg al actief in de Primera Division. De enige twee ploegen die al deze tijd samen met “Athletic” in de Spaanse competitie actief waren, zijn meteen de twee grootmachten uit Spanje, namelijk FC Barcelona en Real Madrid.

Geschiedenis
Athletic Club werd in 1898 opgericht door Britse immigranten, de naam verwijst daarom nog altijd naar de Britse connectie. Athletic was één van de succesvolste clubs in de beginjaren van het Spaanse profvoetbal met diverse Spaanse bekers en vijf landstitels tussen de start van de Primera División in 1928 en 1943.

Hierna werd de club wat op de achtergrond gedrukt door vooral Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid. Naast het gebrek aan successen moest Athletic op bevel van dictator Francisco Franco de clubnaam veranderen in Atlético Bilbao, aangezien niet-Spaanse namen waren verboden onder het regime van Franco. Na de dood van Franco in 1975 kreeg Athletic de Baskische naam terug.

Alleen Basken spelen voor Bilbao
De Baskische ploeg staat bekend om enkel gebruik te maken van spelers uit de eigen regio. Maar wat grappig is, niemand weet eigenlijk waarom en zij vinden het desondanks prachtig en knap van Athletic. Al sinds 1912 tot op de dag van vandaag spelen er enkel Basken voor de ploeg, het is een selectiebeleid gebaseerd op trots, geschiedenis en passie voor het Baskenland.

De jeugdopleiding van Bilbao, in het Spaans de “cantera”, heeft de beschikking over ongelooflijk veel talent. Ondanks de passie voor Baskenland levert de cantera van Bilbao regelmatig spelers aan het Spaans nationaal elftal. Denk aan spelers als Javi Martínez, Fernando Llorente, Susaeta en het supertalent Iker Muniain.

Bilbao onder de bewonderde coach Marcelo Bielsa
“El Loco“ Marcelo Bielsa, hij leidde Bilbao naar 2 finales in 3 jaar. Hij slaagde er niet in om deze prijzen te winnen, maar kon wel op enorm veel bewondering rekenen. Bielsa stond  er namelijk om bekend zijn teams op een zeer dominante wijze te laten spelen en dat leverde veel op papier sterkere teams problemen op. Barcelona en Atlético Madrid bleken echter sterker te zijn dan het frisse Bilbao.

 “El Loco” gaf jongelingen als Ander Herrera, Fernando Llorente, Iker Muniain, Javi Martínez, Susaeta en Ander Iturraspe de kans om te spelen voor Bilbao. Op het gebied van prijzen slaagde Bielsa niet, maar het voetbal van Bilbao was oogstrelend, daarnaast groeiden enkele van deze spelers uit tot absolute toppers. Marcelo Bielsa vertrok uiteindelijk bij Bilbao in juni 2013.

Het huidige Bilbao
Ernesto Valverde werd gekozen als de opvolger van Marcelo Bielsa. Valverde was al eerder coach van de Baskische ploeg, maar dat was slechts van korte duur. Zijn tweede periode lijkt een groter succes te gaan worden. Afgelopen seizoen wist hij als vierde te eindigen met  “Los Leones”. Een prachtige prestatie die als zeer knap werd ervaren, aangezien Bilbao met o.a. Valencia, Sevilla en Villareal moest concurreren voor de plek die toegang geeft tot de play-off ronde van de Uefa Champions League.

 Als kers op de taart wist Athletic zich te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. In een kolkend San Mamés, versloegen zij over twee wedstrijden gezien, een sterk Napoli met maar liefst 4-2. En dit gebeurde terwijl toptalent Ander Herrera de overstap maakte naar Manchester United voor maar liefst €36 miljoen euro.

 Bilbao werd in Spanje al gezien als een sterk team, kan Europa nu ook kennismaken met de Baskenploeg? Voetbal-Analyse gaat tot slot de sleutelspelers en talenten uitlichten van de Basken, om op deze manier een beter beeld te geven van enkele fantastische spelers uit Bilbao.

Het sterke centrale duo achterin
In de defensie staan twee sterke verdedigers centraal geposteerd. De 20-jarige Franse-Bask Aymeric Laporte, een jongen van 1,89 meter en de 34-jarige Spaanse aanvoerder Carlos Gurpegi, een kerel van 1,81 meter. Beide verdedigers zijn defensief betrouwbaar, sterk in de lucht, redelijk snel en zoeken graag de voetballende oplossing, maar ook offensief dragen zij hun steentje bij. Zo waren beide verdedigers afgelopen seizoen gezamenlijk goed voor 7 doelpunten en 2 assists. Laporte stond op de radar van de Spaanse topploeg FC Barcelona, maar koos voor de weg der geleidelijkheid en tekende bij tot 2018. Gurpegi is tevens multifunctioneel en kan ook ingezet worden als defensieve middenvelder.

Het middenveld van de Basken
Het middenveld is zonder enige twijfel het sterkste gedeelte van de Baskische ploeg. Ondanks de verkoop van Ander Herrera loopt er nog zat talent rond of komt er nog zat talent aan. Daarnaast lopen er ook enkele spelers rond die momenteel in hun topvorm zouden moeten zitten.

Namen als Mikel Rico, Beñat, Erik Morán, Gurpegi, Susaeta, Iturraspe en Unai López vormen een mix van jong en oud op het middenveld. Alle genoemde namen hebben de bal graag in de voeten en kiezen eigenlijk altijd voor de makkelijkste oplossing, daarnaast staan zij ook defensief hun mannetje en kunnen zij flink uitdelen, maar ook incasseren.

Beñat wordt gezien als de opvolger van Ander Herrera. Hij is een vergelijkbare speler, een voetballer die graag een speler overslaat met een lage of hoge steekpass, maar daarnaast staat hij ook defensief zijn mannetje en kan hij flink uitdelen. Unai López wordt gezien als het grootste aankomende talent uit de jeugd van Bilbao. Afgelopen seizoen was hij nog actief voor het B-elftal, hier maakte hij een goede indruk waarna hij gepromoveerd werd naar het eerste elftal.

De gevarieerde voorhoede
Waarom spreken wij over de gevarieerde voorhoede? Omdat Bilbao beschikt over verschillende type aanvallers. Met Aritz Aduriz heb je een doelpuntenmachine pur sang, zo was hij vorig jaar goed voor 16 doelpunten in La Liga. Maar met de 24-jarige Ibai Gómez  en de 21-jarige Iker Muniain hebben zij ook de beschikking over onvoorspelbare vleugelflitsers die kunnen creëren en ook zelf kunnen afronden. Beide spelers passeren, bedienen en schieten graag. Beide zijn tweebenig en jong.

Iker Muniain is in potentie van de buitencategorie, hij wordt nog altijd gezien als één van de grootste talenten uit Spanje, maar leek te stagneren in zijn progressie. Desondanks was hij afgelopen seizoen goed voor 7 doelpunten en 4 assists in 37 wedstrijden. Dit seizoen heeft hij al 1 doelpunt gemaakt en valt hij op met dribbels en hoogstandjes. Wordt dit dan eindelijk Muniain zijn seizoen?