Het nieuwe middenveld van Feyenoord

Het middenveld van Feyenoord
Door het oog van de naald, in de laatste slotseconden van de wedstrijd behaalde Feyenoord ten koste van Zory Luhansk Europees voetbal. Zeer soepel ging het helaas niet voor de ploeg uit Rotterdam.

De motor van het team kent namelijk een aantal gebreken, het hapert de laatste tijd enorm en de ploeg is verre van creatief. De potentie is er zeer zeker, mede door het verfijnde talent van jeugdige spelers binnen de club.

Waar ligt dan voornamelijk de pijnlijke en zwakke plek van dit Feyenoord?
Is de komst van Jens Toornstra en de komst van Karim el Ahmadi het medicijn van de ploeg? Al weken horen we dat het elftal van trainer Fred Rutten niet creatief genoeg is, en op het veld mist de ploeg een overduidelijke balans. Aangezien de balans grotendeels vanuit het middenrif komt; zal de coach zich vooral op dat vlak moeten focussen.

“Future star” Jordy Clasie heeft onlangs tot 2018 verlengd, dit is perfect nieuws voor de club en haar fans. De jongeling die ook wel de “jonge Xavi” wordt genoemd zal één van de stuwende krachten zijn op het middenveld. Door zijn goede passing, en gevoel voor balans is hij een rustpunt binnen het elftal, maar zijn anticiperend vermogen en verdedigende kwaliteiten staan natuurlijk ook buiten kijf.

Een andere speler die qua spel op de eerdergenoemde lijkt; is niemand minder dan Tony Vilhena. De linksbenige middenvelder bezit de potentie om uit groeien tot een belangrijke schakel binnen het jonge elftal. Hij werkt hard, bezit een goede technische basis en combinerend vermogen. Wanneer je deze twee spelers in de basis zet, heb je gegarandeerd bekoorlijk spel in huis.

Dan hebben we de “eerder bewezen” middenvelder Karim el Ahmadi nog niet genoemd. Een controleur die het vermogen heeft om een wedstrijd naar zich toe trekken, hij is in staat om het tempo te bepalen, en zijn looplijnen tussen de linies zijn magnifiek te noemen. De rust en bedachtzaamheid, en het overzicht dat hij bezit is zo belangrijk voor Feyenoord. Bovendien heeft deze speler ervaring opgedaan in een grote competitie bij Aston Villa. Hij keert terug met een volle box aan ervaring en kunstzinnigheid.

Echter ligt het struikelblok, de hapering op een zeer cruciale positie. Een plaats waar de gehele voorhoede afhankelijk van is. Namelijk de positie achter de spitsen. Ex-ADO speler Lex Immers bekleed deze positie momenteel, maar vult het opvallend slecht in. Een nummer 10 moet namelijk de spitsen voor zich bedienen.

Belangrijke factoren als spelinzicht/overzicht, dynamiek, behendigheid, creativiteit en zuivere passing zijn zeer “important”. Al deze facetten bezit de blonde middenvelder nauwelijks. Het legioen belichaamd in principe de voetballer Lex Immers perfect. Kreten als: “Jaguh, jaguh, jaguh!” zorgen dat de club historie in stand blijft. Maar tegenwoordig kunnen de fans zich deze periode enorm storen aan het spel van de Hagenees.

De ploeg heeft behoefte aan creativiteit en meer fantasie. Onder het mom van; hard werken straalt Immers wellicht iets heel krachtigs uit, hij geeft zijn ziel aan de ploeg, op dat vlak kunnen we hem niet bekritiseren. Enkel is het zo dat Feyenoord meer behoefte heeft aan een speler als Ziyech, die transfer is uiteindelijk afgeketst doordat Feyenoord hem de nummer 10 positie niet kon garanderen. Zorgwekkend.. Maar een middenveld met: Clasie, Vilhena, El Ahmadi en Toornstra zou heel goed kunnen draaien.

Fred Rutten heeft de mogelijkheid om te roteren met zijn middenveld. Kan men Toornstra die positie garanderen? Mag de ex-teamgenoot van Immers zijn wonderen laten zien als box-to-box speler in het rood-witte shirt van de Rotterdammers? Wij zeggen dat zo een middenveld veel beter zou functioneren – en dat Lex Immers de plaats op de bank zal moeten nemen. Als invaller zou hij een goede troef zijn.

Mede door zijn drive en “spel agressie” zou hij de tegenstander in de laatste fase van de match kunnen overrompelen. Talent Rick Karsdorp zou in onze ogen ook al gauw de voorkeur boven Lex Immers kunnen krijgen, aangezien de beste jeugdspeler van vorig seizoen de ingrediënten heeft om te slagen op die positie. Feyenoord kan leuke dingen laten zien met een verzorgd middenveld, wij zijn dan ook benieuwd wat er nu zal gebeuren nu er nieuwe aankopen zijn gedaan.