Het verschil tussen FC Barcelona en Real Madrid

De twee topploegen van Spanje:
Barcelona en Real Madrid, de twee meest geliefde ploegen op deze aardbol. De een bevindt zich in Catalonië, het gedeelte van Spanje dat zich het liefst onafhankelijk verklaart,dit vanwege de geschiedenis tussen Catalonië en de dictatuur van Spanje. Real Madrid daarentegen, bevindt zich in hartje Spanje. In de stad Madrid, de stad van de koning, vandaar de bijnaam de Koninklijke. Deze twee ploegen zijn altijd aartsrivalen geweest en zullen vermoedelijk nog vele heetgebakerde duels uitvechten.

Financiën en jeugd
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen FC Barcelona en Real Madrid. De fans geven het onderling vaak op elkaar af, Barcelona zou een schijnheilig beeld hebben, omdat men zich [volgens de fans van de rivaal] zich vaak willen profileren als ideale schoonzonen. Terwijl Real Madrid wordt gezien als een club die alleen belust is op kopen, echter geeft Barcelona in de tussentijd ook regelmatig een flinke som geld uit aan spelers.  De fans van Barcelona hebben het echter vaker over het doorstromen van eigen jeugd bij de Catalaanse ploeg.

Een onderdeel dat Madrid dan weer verwaarloost.  Jesé Rodriguez is slechts één parel die in al deze jaren is doorgebroken bij de hoofdstedelingen. Als voorbeeld: In de top 20 duurste transfers allertijden komen beide ploegen maar liefst acht keer voor, verdeeld in 5 voor Real Madrid en 3 voor Barcelona. Real Madrid is natuurlijk koploper, vanwege de astronomische bedragen die werden betaald voor Cristiano Ronaldo en Gareth Bale. Maar de theorie dat Barcelona nooit grote geldbedragen uitgeeft is natuurlijk lariekoek.

Als het gaat om de jeugd heeft Barcelona  een flinke voorsprong op de Koninklijke. In het verleden was dit echter heel anders. Het meest succesvolle La Liga team aller tijden, is het Real Madrid van de tweede helft van de jaren ’80′. Dit team werd vijf keer op rij landskampioen en had als kern vijf spelers uit de eigen jeugd. Real Madrid-legende Alfredo di Stéfano was in het seizoen ’83-84’ de coach van Los Merengues en hij was het die de jonge talenten in het eerste elftal liet debuteren. Deze groep jonge spelers bleven de rest van het decennium in het eerste elftal en hielpen coaches als John Toshack en Leo Beenhakker aan grote successen.

Dit is een flinke contrast in vergelijking met nu. Real Madrid heeft in de huidige selectie slechts 7 spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van de Madrileense ploeg. Als we kijken naar Barcelona, die in de afgelopen jaar met de jeugd en enkele gerichte aankopen zeer succesvol is geweest, is het duidelijk dat hun beleid erg verschilt met die van hun. Dit seizoen hebben zij maar liefst 12 spelers uit de eigen jeugdopleiding in de selectie zitten. Is dit een garantie voor succes? Nee want Real Madrid heeft onlangs de Champions League gewonnen, mede dankzij de duurste aankoop ooit, Gareth Bale. Het grootste verschil tussen Real Madrid en FC Barcelona zit hem in de tactiek.

Het verschil in beleid en tactiek
Barcelona staat bekend om de jeugdopleiding La Masia, in de voorgaande jaren zijn er sterren als Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Carles Puyol en Sergio Busquets daar uit voortgekomen.

Real Madrid staat bekend om het altijd willen aantrekken van de beste spelers ter wereld, vaak voor astronomische bedragen, die zij makkelijk terug verdienen door goed gebruik te maken van marketing en natuurlijk goede prestaties van de desbetreffende speler. Voorbeelden zijn Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Mesut Özil, Karim Benzema en de onlangs vertrokken Ángel Di María.

De verschillende tactieken van allebei de teams hebben beide hun voor en nadelen. De Catalaanse ploeg is ontzettend goed in het tactische aspect van voetbal. Zij kunnen een wedstrijd controleren, domineren en een tegenstander volledig van de mat spelen met hun positiespel. Ze hebben vaak een goede ingespeelde ploeg, aangezien de kern uit de jeugd komt, waar zij leren te spelen als het eerste elftal van de ploeg.

Hierdoor kunnen jeugdspelers vaak makkelijk integreren in de ploeg en zich al op jonge leeftijd manifesteren voor Barcelona. De talenten uit La Masia zijn vaak gezegend met veel inzicht, overzicht, tactische en technische kwaliteiten.

Een nadeel voor Barcelona is dat er eigenlijk geen plan B is. In de voorgaande jaren is vaak gebleken dat wanneer een tegenstander koos voor een behoudende speelstijl, waarin zij met gevaarlijke, snelle en doelgerichte spelers counterden naar de winst , fysiek sterker waren en daar  gebruik van maakten door met spelhervattingen doelpunten te maken , dat  Barcelona dan moeite had  om de wedstrijd te winnen. Mede hierdoor nam de hegemonie van de Catalanen af. Zij wonnen nog wel regelmatig prijzen, maar het leek meer met geautomatiseerd voetbal te gaan. Het dominerende en  het overtuigende leek totaal verdwenen.

Real Madrid heeft altijd spelers met individuele kwaliteiten van wereldklasse. Zij halen elk jaar één of meerdere spelers die de beste of éénn van de beste waren in hun competitie. Vaak hebben diezelfde spelers veel doelpunten gemaakt of veel assists gegeven. Na een internationaal landentoernooi zit Real Madrid ook altijd op de eerste rij om de uitblinkers aan te schaffen.

In 2010 kwamen Sami Khedira en Mesut Özil bijvoorbeeld naar Madrid, terwijl deze zomer maar liefst 3 WK uitblinkers werden aangetrokken. Middenvelder Toni Kroos, doelman Keylor Navas en de topscorer van het WK, James Rodríguez.  In de voorgaande jaren is gebleken dat deze formule niet altijd werkt. Real Madrid trok een legio aan sterren aan en gaf succescoach José Mourinho een contract.

Hij werd geacht de hegemonie van aartsrivaal FC Barcelona te verbreken en de 10de zege in de Champions League naar Madrid te brengen. Mourinho slaagde erin om Madrid alle prijzen in Spanje eenmaal te laten winnen, maar La Decima bleek een te moeilijke opdracht. De coach vloog er telkens uit in de halve finale van de CL, maar liefst 3 keer wist hij de halve finale te bereiken maar het mocht niet baten.

Het team van Mourinho koos vaak voor de behoudende speelstijl die werkte tegen Barcelona, maar die niet sterk genoeg was voor de winst in het belangrijkste bekertoernooi voor clubs.

Vorig jaar kwam Carlo Ancelotti over van Paris-Saint Germain. Hij gooide het roer om en wilde zelf gaan voetballen met een 4-3-3 formatie. Real Madrid had echter nog wel een plan B, zij beschikten over de fysiek sterke spelers, spelers die niet enkel op een manier voetballen. Galacticos die makkelijk kunnen omschakelen van dominerend spel naar een counterende speelwijze.

Dit was de sleutel tot succes voor de Madrileense ploeg. Ancelotti bleek zeer succesvol en haalde La Decima eindelijk binnen, daarnaast werd de Copa del Rey gewonnen tegen FC Barcelona.

Conclusie
Er kan gezegd worden dat beide tactieken succes op leveren. Maar hoe lang het duurt? In het voetbal is het altijd gebleken dat na een periode vol succes het uiteindelijk stopt en heel wat minder wordt. Ajax uit ’95, Barcelona van ’08-2012’, Real Madrid 02’ en Manchester United ’07-2012. Deze zomer hebben beide Spaanse ploegen het over een andere boeg gegooid.

Barcelona is teruggeschakeld naar de basis en trok Luis Enrique aan als coach. Een voormalig speler van beide Spaanse ploegen. Iemand die de club kent, eerder coach is geweest van Barcelona B en het team weer de passie, opoffering en strijd kan geven. Daarnaast heeft Barcelona gekozen voor veelzijdigheid, met Ivan Rakitić is er een dynamische, hardwerkende middenvelder naar de Catalaanse ploeg gekomen. Hij heeft de taak om Xavi stilaan te gaan vervangen.

Naast Rakitić kwam spits Luis Suárez naar Camp Nou, hij kan een grote rol spelen in het eerder genoemde plan B. Naast de man van de beet op het afgelopen wereldkampioenschap, trok Barcelona Bravo en Ter Stegen aan. Twee gelijkwaardige doelmannen die elkaar scherp houden en zorgen voor concurrentie in de ploeg.

Tot slot kwamen er twee grote sterke verdedigers, Jérémy Mathieu en Thomas Vermaelen, en Douglas, een jonge rechtsback uit Brazilië. Barcelona lijkt het over een andere boeg te willen gaan gooien, meer fysieke opties en veelzijdigheid in de toch al goede ploeg.

Real Madrid heeft ervoor gekozen om nog dominanter te gaan voetballen. James Rodríguez is na zijn succesvolle WK aangetrokken voor maar liefst € 80 miljoen. Hij dient Karim Benzema, Cristiano Ronaldo en Gareth Bale te bedienen en kreeg rugnummer 10. Naast James kwam Toni Kroos, één van de betere middenvelders ter wereld, een wereldkampioen die het niveau van de ploeg meteen omhoog brengt.

Tot slot kwam de misschien wel beste keeper van het afgelopen WK, de Costa Ricaan die elke Nederlander dit WK 120 minuten irriteerde. Keylor Navas, afgelopen seizoen verkozen tot beste keeper in La Liga. Diego López, de nummer een van afgelopen seizoen, werd verkocht en Keylor gaat de concurrentie aan met aanvoerder Iker Casillas. Deze drie aankopen lijken Real Madrid nog sterker te maken, echter is er een kanttekening.

De ster van afgelopen seizoen, die wordt gezien als de meesterzet van Ancelotti, Ángel Di María vertrok naar Manchester United. In de Champions League finale werd hij nog verkozen tot MOTM, maar hij miste naar eigen zeggen een gevoel van waardering en trok de deur dicht in Madrid. Het zal dus interessant zijn om te zien hoe de Madrileense ploeg dit verlies gaat opvangen. Zullen zij echt met James, Kroos en Modrić gaan voetballen, of heeft Ancelotti weer een meesterzet in petto voor iedereen die Madrid een warm hart toedraagt?